Atıklar Artık Hammadde: Türkiye'den Dünyaya Örnek Model!
ÇEVREDepozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), Türkiye genelinde çevre kirliliğini azaltacak ve yıllık 520 milyon avro tasarruf sağlayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu sistemin 2025 yılı itibarıyla ülke genelinde uygulanacağını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi’nin en önemli adımlarından biri olan Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin (DSYS) detaylarını paylaştı. İmza töreninde konuşan Bakan Kurum, sistemin çevresel ve ekonomik dönüşümde önemli bir rol oynayacağını belirtti.
2025’TE TÜM TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Bakan Kurum, pilot uygulamanın Sakarya’dan başlayacağını ve 2025 yılı sonunda Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde asgari altyapının kurulmuş olacağını söyledi. “Artık ambalajlar çevreyi kirletmeyecek, depozito makinelerinde hammaddeye dönüşecek” diyen Kurum, sistemin 85 milyon vatandaşa hizmet edeceğini belirtti.
EKONOMİ VE ÇEVREYE ÇİFT KAZANÇ
Depozito Yönetim Sistemi ile her yıl 520 milyon avroluk kazanç elde edileceğini ifade eden Kurum, şunları kaydetti:
“Depozito sistemi, döngüsel ekonomiye uyumlu bir yapıda ilerleyecek. Yılda yaklaşık 25 milyar ambalajın geri dönüşümü sağlanacak. Bu sistem, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize de ivme kazandıracak. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği ticari kısıtlamaların aşılmasında da kritik rol oynayacak.”
HER AMBALAJ GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN DEĞERLİ
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından koordine edilecek olan DSYS, içecek ambalajlarının iade edilmesini teşvik edecek. DOA logosu taşıyan plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajları, iade makinelerinde toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak.
SANAYİYE DESTEK, ÇEVREYE KORUMA
Programda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sistemin sanayinin karbon ayak izini azaltacağını ve enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise, “Bu çalışmanın meyvesini hep birlikte göreceğiz” dedi.
KAYNAK: ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
İlginizi Çekebilir