© Malatya Time

Bakan Şimşek'ten Malatya Esnafına Kartla Ödeme Uyarısı: Yeni POS Cihazı Zorunlu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik denetimlerin artırıldığını belirtti. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Şimşek, uyumsuzluk gösteren işletmelere özel usulsüzlük cezalarının kesildiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen denetimlerde, kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli adımlar atıldığını ve bu doğrultuda perakende sektöründeki esnaf ve işletmelerin POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici makinelerle entegre edildiğini hatırlattı.

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLAR ZORUNLU OLUYOR

Şimşek, bu düzenlemeyle geliştirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişi tek belge olarak sunduğunu ve böylece satışların kayıt dışı kalmasının önüne geçildiğini belirtti. Ancak bazı mükelleflerin hala eski cihazları kullandığını ve kredi kartıyla ödeme kabul etmediğini ifade eden Şimşek, bu nedenle 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil cihaz almasını zorunlu hale getirdiklerini söyledi.

KARTLA ÖDEME KABUL ETMEYENLERE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI

Bakan Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerin artık yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunmasının gerektiğini vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan denetimlerde, bu zorunluluğa uymayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesildiğini belirtti.

KOMİSYON FARKI TALEBİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Bazı işletmelerin bankaların komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemelere göre daha yüksek tutar talep ettiğini gözlemlediklerini belirten Şimşek, mükelleflerin komisyon farkını vatandaştan talep etmemesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca bankaların komisyon oranlarının farklı olabileceğini ve tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebildiğini söyledi.

HABER MERKEZİ-İSTANBUL 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER