© Malatya Time

Bakliyat Üretiminde Düşüş: Üreticiyle Tüketici Arasındaki Fark Gözler Önüne Serildi!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü'nde bakliyat üretiminin düştüğüne dikkat çekerek, ithalatın artmasını eleştirdi. Bayraktar, yerli üretimin artırılmasının önemini vurgulayarak, bakliyat fiyatlarının yüksekliğine çözüm çağrısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, bakliyatın Türk mutfağındaki yeri ve üretimindeki sorunlar hakkında önemli mesajlar verdi. Bayraktar, baklagillerin protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin olduğunu, bu yüzden her geçen yıl daha fazla önem kazandığını belirtti. Ayrıca, bakliyatların sadece sağlıklı bir gıda olmanın ötesinde, tarımda toprak yapısını iyileştirme gibi önemli bir işlevi olduğunu vurguladı.

1990'DAN BUGÜNE BAKLİYAT EKİM ALANLARI YÜZDE 56 DÜŞTÜ

Bayraktar, 1990 yılından bu yana bakliyat ekim alanlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. "1990 yılında toplam 20,3 milyon dekar olan bakliyat ekim alanı, bugün sadece 8,7 milyon dekara geriledi. Bu durum, ekim alanlarında yüzde 56,6'lık bir azalmaya işaret ediyor. Üretim de yüzde 33,2 oranında düştü" dedi.

BAKLİYATLARDA ARZ AÇIĞI DEVAM EDİYOR

Türk tarımında bakliyat üretiminin artmasına rağmen, arz açığının devam ettiğini söyleyen Bayraktar, özellikle kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve kuru fasulye gibi bakliyatlarda üretimin tüketimi karşılayamadığını dile getirdi. Bayraktar, 2016 yılı ile 2024 yılları arasında bakliyat üretiminin yüzde 24,5 arttığını belirterek, ancak üretimin hala yetersiz olduğunu vurguladı.

İTHALATÇI OLMAMIZ KABUL EDİLEMEZ

Bakliyat ithalatının hızla arttığını belirten Bayraktar, "Son 10 yılda ithalat miktarı yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona yükseldi. En önemli protein kaynaklarından biri olan baklagillerde ithalatçı olmamız, kabul edilemez!" dedi. Türkiye'nin bakliyat üretimini artırarak ithalat bağımlılığından kurtulması gerektiğini söyledi.

MARKETLERDE TAVAN FİYAT UYGULANMALI

Bayraktar, bakliyat fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, marketlerde tavan fiyat uygulaması ve üretim teşviklerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ithalatın yerli üretimi engellememesi için önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

ÜRETİCİLERİMİZİN DESTEKLENMESİ ŞART!

Bayraktar, hükümetten yerli üretimi teşvik edici politikalar beklediklerini ve üreticilerle tüketiciler arasındaki fiyat farkının düşürülmesi gerektiğini söyledi. "Üreticilerin memnun olduğu bir fiyat politikası oluşturulmalı, üretici ve tüketicinin menfaati gözetilmelidir" dedi.
 

KAYNAK: İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER