© Malatya Time

Balkonumuzu tarla yapabilirmişiz! Ev hanımları çiftçiliğe hazırlanın: Öyle bir yöntem var ki...

Organik tarım yapmak için uçsuz bucaksız arsalara veya bahçelere gerek yok! Balkonunuzda pratik bir şekilde sebze ve meyve yetiştirebilirsiniz. Balkonda minik sera yapmanın yöntemleri herkese açıklandı...

Son zamanlarda organik tarım adı altında bahçede yetiştirilen sebze ve meyveler büyük ilgi görüyor. Pek çok kişi sağlıklı ve organik gıdaları kendi imkanlarıyla yetiştirmeyi tercih ediyor. Market ve pazarlarda satılan genetiği ile oynanmış gıdalar yerine organik ürünleri tüketmek daha sağlıklı oluyor. Ancak kendi sebze ve meyvenizi kendiniz yetiştirmek için tarla ve bahçelere sahip olmanıza gerek yok.

Uzmanlar, ev hanımlarına açıkladığı pratik yöntemler sayesinde evin balkonunda bile organik tarım yapılabileceğini kanıtladı. Balkonda sebze meyve nasıl yetiştirilir sorusuna cevap arayanlar için pratik yöntemler belli oldu. Bunun için balkonunuzun bir köşesini ayarlayıp meyve sebze fideleri alarak işe başlayabilirsiniz.

BALKONDA YETİŞTİRİLEBİLECEK DOĞAL ÜRÜNLER

Evinizin balkonunda yetiştirmek istediğiniz ürünü seçip bu sebzenin fidesini temin etmeniz önemlidir. Evde domates, biber, maydanoz, nane, kekik, fesleğen, biberiye, marul, patlıcan, havuç, roka, soğan ve sarımsak gibi farklı ürünler yetiştirebilirsiniz. Uzmanlar, balkonda sebze meyve ekimi için en ideal zamanın Nisan ayı olduğunu söylüyor.

Nisan ayında güneş alan bir balkonda salatalık, patlıcan, biber, fasulye, kabak, domates, kekik, biberiye ve çilek gibi ürünlerden yüksek verim alabilirsiniz. Eğer balkonunuz daha az güneş alan kuzey cepheye bakıyorsa havuç, turp, karalahana, marul, ıspanak, biberiye, nane ve maydanoz yetiştirmeniz daha uygun olacaktır. Sebze ve meyve fidelerinin çoğu ortalama 2-3 ay içinde ürün vermeye başlar.

BALKONDA DOMATES YETİŞTİRME YÖNTEMİ

Tüm domates cinsleri balkonda saksıda yetişebilir. Domates fidesinin alt yaprakları uzadıkça koparıp meyveye durduktan sonra düzenli olarak sulayın. Bitki uzadıkça destek çıtası ekleyip gelişmesini sağlayın. Tohumdan domates yetiştirecekseniz tohumları ıslak bir bezde 24 saat bekletip toprağa serpin.

Domates tohumlarının üzerini 1 cm kalınlığında toprakla örtüp yağmurlama yöntemiyle sulayın. Toprağın üzerini siyah poşetle kapatıp çimlenme başlayınca poşeti açın. Saksıyı doğrudan güneş ışığı görmeyen bir ortama alıp birkaç ay içinde ürün alabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER