Baturhan Öğüt, büyük tehlikeye dikkat çekti!..
ÖZEL HABERKahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan enkaz kaldırma çalışmalarında yapılan yanlış uygulamaya dikkat çeken Yer Bilimci Baturhan Öğüt, “Milyonlarca insanımız Asbest tozunu yuttu ve yüz binlercesi kanser riski ile karşı karşıya!” dedi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yer Bilimci Baturhan Öğüt, asbest tehlikesine dikkat çekti. Milyonlarca insanın asbest tozunu yutmak zorunda bırakıldığını aktaran Baturhan Öğüt, “Deprem bölgesinde 11 ilde yapılan yıkım çalışmalarında uyarı dinlemezlerin almadığı önlemlerden dolayı milyonlarca insanımız Asbest tozunu yuttu ve yüz binlercesi kanser riski ile karşı karşıya! Bu konu hâlâ nasıl gündem dışı kalır, nasıl göz ardı edilir, nasıl çözüm bulunmaz akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.
ASBEST NEDİR?
İnşaat malzemeleri endüstrisinde yoğun olarak kullanılan Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir.
ASBESTE BAĞLI HASTALIKLAR
Havaya saçılan liflerin solunmasıyla solunum yollarına ulaşan liflerin çoğu bedenimizin savunma mekanizmaları ile uzaklaştırılabilir. Bazı lifler ise maruziyet yoğunluğuna, maruziyet süresine, asbest lifinin yapısına ve bireysel faktörlere bağlı olarak akciğer dokusunda birikir.
Kısa süreli asbest maruziyetine bağlı hastalık bildirilmiş ise de asbeste bağlı hastalıkların ortaya çıkması genellikle uzun yıllar alır. Bu süre, maruz kaldıktan sonra 10 ile 50 arasında değişir. Asbestle ilişkili hastalık riski, ömür boyu solunan asbest liflerinin sayısı ile orantılı olarak artar.
Asbeste bağlı hastalıklar; akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi (asbestozis), akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri (mezotelyoma) ve akciğer kanseridir.
Asbest tek başına akciğer kanseri gelişimi için 5 kat risk oluşturmakta iken, sigaranın tek başına oluşturduğu risk 10 kattır. Sigara ve asbest birlikteliği ise akciğer kanseri gelişimi riskini 50-90 kat artırmaktadır. Bununla birlikte, sigara veya diğer nedenlerle oluşan akciğer kanserlerinden ayırt edilemez.
Günümüzde maruziyet riskinin en fazla olduğu iki alan, gemi sökümü ve kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların tadilatı ve yıkımıdır. Asbeste bağlı akciğer kanserinin, pazarın büyük kısmını karşılayan ülkelerde üretiminin halen devam ediyor olması, dolayısıyla endüstride kullanılıyor olması ve kentsel dönüşüm sürecindeki eski binaların yıkımı nedeniyle önümüzdeki yıllarda artış gösterebileceği ön görülmektedir.
Asbest ile ilişkili hastalıklarda kür sağlayan bir tedavi yaklaşımı yoktur. Bu nedenle çevresel ve mesleksel maruziyetlerin azaltılması birincil yaklaşım olmalıdır.
HABER MERKEZİ / MALATYA
İlginizi Çekebilir