Binalarda kullanılan betonlarda sıkıntı olabilir!
ÖZEL HABERMalatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’daki bir çok binanın yerle bir olması ve özellikle yeni binalarla ilgili olarak, “Oralarda kullanılan betonun sağlıklı olup olmadığını sorgulamamız gerekiyor. Nitekim, yıkılan binalardan numuneler alındı. Onların her biri ayrı ayrı inceleniyor. Yetkili mercilerin bununla ilgili en adaletli kararı vereceğine de canı-ı gönülden inanıyorum. ” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir enkaz haline gelen Malatya’da, binaların sağlamlığıyla ilgili tartışmalara yeni bir bakış açısı getiren Selahattin Gürkan, “Eski binaların yıkılmış olması, bir yere kadar kabul edilebilir. Ancak yeni binalardan da yıkılan veya ağır hasar alanlar var. Birçok canımızı maalesef kaybettik. Bunların denetimleriyle ilgili Belediyeler olarak elbette sorumluluğumuz var. Ancak her yerde olduğu gibi maalesef işini doğru dürüst yapmayan insanlar var. Bunların denetimleri atlatmak için başvurdukları bir sürü yol var.” şeklinde konuştu.
BETONUN HAZIRLANMASIYLA İLGİLİ BİR OLUMSUZLUK VAR MI?
Yapı denetimi konusunda Malatya’nın, diğer illere göre çok sıkı bir şeklide çalıştığını söyleyen Selahattin Gürkan, “Ancak yine de bazı paragöz tipler, bu gibi tedbirlerin de ardından dolanabiliyorlar. Mesela beton olayına da odaklanmak gerekiyor. Hazırlanan betonun fabrikasından çıkıp, şantiyeye vardığı ana kadar GPS ile sürekli kontrol edildiğini biliyoruz. Saat kaçta çıktığı, kaçta şantiyeye vardığı ve inşaatın hangi bölümünde kullanıldığına varana kadar sürekli bir kontrol mekanizması var. Ancak betonun hazırlanmasıyla ilgili içine karıştırılan kimyasalların denetiminin yapılıp yapılmamadığıyla ilgili sorular benim de aklımdan geçmiyor değil. Acaba beton hazırlanırken kullanılan kimyasallar, mevzuata uygun mu diye sormadan edemiyorum.” dedi.
ALINAN NUMUNELER TEK TEK İNCELENİYOR
Göreve geldiği ilk günlerde başından geçen bir olayı da aktaran Selahattin Gürkan, “Biz göreve gelmeden önce bir kanal yapılmıştı. Ancak orada gördük ki betonda çatlaklar oluşmuştu. Bunun sebebini araştırdık. Mikserle gelen betonun aşırı sulandırılmasından dolayı bozulmalar olmuş. Bu da zamanla çatlamalara ve dökülmelere sebep olmuş. Söz konusu binalarda da böyle bir şey olabilir. Şu anda çöken, hasar alan ne kadar bina var, her yönüyle inceleniyor. Yıkılan bütün binalardan numuneler alındı. Her biri ayrı ayrı numaralandırıldı ve her biri ayrı ayrı inceleniyor. Aklımdaki betonla ilgili sorunun cevabı da bugün yarın ortaya çıkacaktır. Yetkili mercilerin bununla ilgili en adaletli kararı vereceğine de canı-ı gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ / MALATYA
İlginizi Çekebilir