© Malatya Time

Bir Fakire 60 Fitre Vererek Keffaret Ödenmiş Olur mu?

 

Soru: Ramazan’da belirli şartlarla, kasten bozduğu orucun 60 gün keffaretini tutması gereken birisi, oruç tutamıyor. 60 fakire vereceği fitreyi bir fakire bir defada verse olur mu?

Cevap: Hayır, olmaz. Kişi oruç tutamıyorsa, keffaret için 60 fakire sabah ve akşam yedirecek kadar (yani bir fitre miktarı) yiyecek vermesi gerekir. Bu gücü yoksa, fitre miktarını verir. Ancak bir fakire bir defada 60 fitre verilmesi sadece bir günün yerini tutar.

Keffaret için ya 60 farklı fakire birer fitre vermek ya da bir fakire 60 gün boyunca birer fitre vermek gerekir. Bu şartlar sağlanmadan keffaret yerine gelmiş olmaz.

Ramazan’da birkaç gün orucunu kasten bozan kişi, her biri için ayrı ayrı keffaret orucu tutar. Ayrıca kaç gün kasten bozduysa, o kadar da kaza etmesi gerekir.

Yemin keffareti ise daha farklıdır: 10 fakire birer fitre veya bir fakire 10 gün boyunca birer fitre verilir. 1 günde 10 fitre verilirse, o da olur.

Fidye ise farklıdır. Kronik hastalık veya yaşlılık nedeniyle oruç tutamayanlar için verilir. 1 günlük fidyenin karşılığı 1 fitredir. Kaç gün oruç tutulamadıysa, o kadar fidye verilir. Bu fitreler birden çok fakire de verilebilir, bir kişiye de tamamı verilebilir. Bu konuda sınırlama yoktur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER