Bitmeyen tartışma: Kürt böreği mi, küt böreği mi? Uzman isim tartışmalara son noktayı koydu
YEMEKSon haftalarda Kürt Böreği ile ilgili tartışmalar gündem oldu. Vatandaşlar tarafından Kürt böreği mi, küt böreği mi? sorusu sıkça araştırılıyor. Malatyalılar tarafından da oldukça sevilen bu börek hakkında bilinen yanlışlar neler? Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı, son günlerde yaşanan ''Kürt böreği mi küt böreği mi?'' tartışmasına son noktayı koydu. Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün Böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur.'' ifadelerini kullandı. Öte yandan en güzel Kürt Böreği tarifini sizler için derledik. İşte detaylar...
Kamuoyunda "Kürt böreği mi küt böreği mi?" tartışmasına herkes farklı bir yorum getirirken, Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı tartışmalara son noktayı koydu.
Dilbağı, asıl isminin Kürt böreği olduğunu, küt isminin sonradan uydurulduğunu belirtti.
Dilbağı, şunları söyledi: "Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak Bingöl Kiğı'lı ( Bilice Köyü) Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlanmış.
"KÜT İSMİ SONRADAN UYDURULDU"
Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün Böreği' sözlerinden türemiştir. Daha sonraki yıllarda 'Sade Börek', 'Kete Böreği', 'Tuğla Böreği', 'Hamal Böreği' olarak da isimlendirilmiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur
İlk zamanlar fırını olmayan Mehmet Efendi Kürt Böreği'ni Rum ve Ermenilerin kara fırınlarında pişirmeye başlamış, işleri büyütünce kendi fırınlarını açmıştır.
İşin ilk başlangıcı yoğunlukla tersanelerde ve kum depolarında çalışan özellikle Karakoçan ve Kiğılı nufusun yaşadığı Kasımpaşa bölgesidir, Rengo Mehmet'in ilk müşterileri işçi sınıfıdır, Kasımpaşa ve Unkapanın'da bulunan Kara Fırınlar daha sonra yol geçeceği için yıkılmıştır, börek Osmanlı döneminde özellikle Eminönü ve Karaköy bölgelerinde popülerlik kazanmıştır.
Bir sınıf yiyeceği olarak doğan Kürt Böreği, Kasımpaşa kıyılarında bulunan Haliç tersane işçileri, kum depolarında çalışan işçiler ve o bölgede bulunan hamallar tarafından rağbet görmeye başladı daha sonra Haliç'in diğer kıyılarına yayıldı ve Kürt Hamalların uzun süre tok tuttuğu için tercih ettiği bir yiyecek oldu, hatta Kürt Böreğine "Hamal Böreği" de denmesi buradan türemiştir, Osmanlı döneminde Hamallık teşkilatları olan bir kurumdu ve yoksul Ermeniler tarafından yapılmaktaydı daha sonra Ermeniler yerlerini Doğu illerinden gelen Kürtlere bıraktılar. Kısacası İşçiler arasında çok sevilen bu yiyecek seyyar satış ağları sayesinde normal vatandaşlarla buluştu ve daha çok kozmopolit semt merkezleri ile ekonomik gelir seviyesi alt ve orta gelir grubu insanların yaşadığı bölgelerde daha çok tercih edildi.
Orjinal Kürt Böreği (Tam Ölçülü)
Orjinal Kürt Böreği (Tam Ölçülü) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur İçin;
1 kg un
1 dolu yemek kaşığı tuz
700 ml su (3. 5 su bardağı)
Hazırlarken Eklemek İçin;
150 gram tereyağı
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
Pudra şekeri
YAPILIŞI
İlk olarak tereyağı kokusu çıkana kadar pişirilir. Üstüne ay çiçek yağı eklenir ve soğumaya bırakılır.
İkinci olarak verdiğim malzemeyle (un, su, tuz) hamur elinizi bırakana ve pürüzsüz olana kadar yoğurulur.
Daha sonra hamur yoğurma kabından çıkarılır masanın üstünde iki elimizle hem bastırıp hem döndürerek 5 dakika daha yoğurulur.
Bu şekilde hamurun daha güzel bir kıvam alması sağlanır.
Hamur 6 bezeye ayrılır. Bezeler oklava yada merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.
Açılan hamur küçük bir tepsi içine alınıp üzerine soğuyan yağdan 1 yemek kaşığı dökülüp her yerine sürülür. üstüne bir tane daha hamur konup yine yağ sürülür. Bu işlem hamurlar bitene kadar yapılır. Yağlanan hamurlar 20 dakika dinlenmeye bırakılır (bu süre havanın sıcaklığına göre kısalıp, uzayabilir)
Böreğin yapılacağı masa yada sofra sadece ayçiçek yağı ile güzel bir şekilde yağlanır.
Hamurdan bir tanesi masaya alınır ortadan başlayarak kenara doğru kontrollü bir şekilde el ile çekilerek açılır.
Bu işlem iki kişi ile çok daha kolay olacaktır.
Masa büyüklüğünde açılan hamura tereyağ karışımından orantılı bir şekilde serpiştirilir.
Hamurun sağ tarafından tutulup sola doğru ortalayarak kapatılır. (bu aşamada tepsinizi hamurun üstüne tutup, hamurun büyüklüğünü tepsiye göre ayarlamanız yararlı olacaktır)diğer tarafta aynı şekilde yarıya gelecek şekilde kapatılır. Daha sonra alt kısım
yukarı doğru, en son da üst kısım aşağıya doğru kapatılır.
Tepsi büyüklüğünde hazırlanan hamur tereyağ ile yağlanan tepsiye yerleştirilir. üstüne 2 yemek kaşığı tereyağ karışımından sürülür.
Diğer hamurlarda aynı şekilde açılıp hem üstüne, hemde tepsiye yerleştirdikten sonra araları yağlanarak üst üste konulur.
Hamurda kendiliğinden oluşan kabarcıklar oluşacaktır.
Üzerine yağ sürerken bu kabarcıkları patlatmamaya özen gösterilir.
En son hamur hazır olunca, güzel görünmesi sebebi ile tepsiye ters çevrilerek konulur.
Üstü tekrar yağlandıktan sonra önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dakika, daha sonra 180 dereceye indirip 15 dakika daha pişirilir.
Altı üstü nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkarılır.
10 dakika böreğin harı gittikten sonra, mutfak makası ile önce kare dilim sonra bu dilimleri üçgen olacak şekilde küçük parçalar halinde kesilir.
Üzerine bol pudra şekeri ekleyip sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir