© Malatya Time

Bu çalışma asırlık bireylere özgü: İleri yaşlara ulaşmalarını sağlayan özellikler belirlendi

Bilim insanları 100 yaşından uzun yaşayanların DNA'sını inceledi. Yapılan çalışmaya göre, yalnızca 100 yaşını geçenlere özgü hücre tipinde bulunan kompozisyon ve işlev değişiklikleri tespit ettiler. Uzmanlar, yaptıkları çalışmayla, asırlık çınarların benzersiz bir bağışıklık sistemine sahip olacağını söylüyor.

Aralarında Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacıların da bulunduğu araştırmacılar, 100 yaş ve üzerine ulaşan kişilerin DNA özelliklerini inceledi. Uzmanlar, bu eşsiz bireylerin kendilerine son derece işlevsel bağışıklık sistemleri sağlayan farklı bir bağışıklık hücresi bileşimine sahip olduğunu söyledi. Daha önceki çalışmalar, yaşlanmanın belirleyici özelliklerinden birinin bağışıklık sisteminin düzgün işleyişindeki düşüş olduğunu gösterdi. Bağışıklık hücreleri hastalıklardan kurtulmak için önemli mekanizmaların temelini oluşturur ve uzun ömürlülüğü teşvik eder.

ARAŞTIRMACILAR 100 YALINI GEÇMİŞ 7 KİŞİDEN ÖRNEK ALDI 

Araştırmacılar tarafından yapılan yeni çalışma EBioMedicine adlı akademik dergide yayımlandı. Araştırmacılar 100 yaşını geçmiş 7 kişiden alınan  ve kanda dolaşan geniş bir bağışıklık hücresi kategorisi olan periferik kan mononükleer hücrelerindeki (PBMC'ler) molekülleri değerlendirmek için tek hücre dizilimi gerçekleştirdi.

100 YAŞINI GEÇENLERE ÖZGÜ HÜCRE TİPİNE RASTLANDI 

Araştırmacılar daha sonra farklı hücre tiplerinin oranının ve iç faaliyetlerinin yaşla birlikte nasıl değiştiğini analiz etmek için gelişmiş hesaplama teknikleri kullandılar. Yaşla birlikte normal bağışıklık tepkisini yansıtan, 100 yaşını geçmiş kişilere özgü hücre tipine özgü kompozisyon ve fonksiyon değişikliklerini belirlediler.

UZMAN GÖRÜŞLERİ...

"Bildiğimiz kadarıyla, 100 yaşını geçmiş bireylerden oluşan en büyük tek hücreli veri kümesini bir araya getirdik ve analiz ettik" diyen çalışmanın kıdemli yazarı Stefano Monti: "bu da, bu grubun uzun ömürlülüğüne katkıda bulunan moleküler ve yaşam tarzı faktörlerinin tanımlanmasını destekleyen benzersiz özelliklerini tanımlamamıza olanak tanıdı" dedi.

Tanya Karagiannis de 100 yaşını geçmiş asırlık birylerin hastalıklardan kurtulmalarını ve ileri yaşlara ulaşmalarını sağlayan korouyucu faktöre sahip olduklarını söyledi. 

Çalışmanın kıdemli yazarı George J Murphy, "100 yaşını geçmiş insanlar ve onların olağanüstü uzun ömürlülüğü, nasıl daha üretken ve sağlıklı yaşamlar sürebileceğimize dair bir 'şablon' sunuyor." diyerek, çalışmaların devam ettiğini vurguladı. 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER