Çocukların demir depolarını doldurup taşırıyor! Beslenme çantalarından eksik etmeyin, hafızayı arı gibi çalıştırıyor
SAĞLIKDemir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Demir eksikliği, çocuklarda yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve cilt solgunluğu gibi belirtilere neden olabilir.
Demir, çocukların gelişimi için önemli bir mineraldir. Kandaki oksijenin taşınmasına yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar. Demir eksikliği, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, öğrenme güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir.
Demir, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden biridir. Özellikle çocuklarda demir eksikliği, büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebilir.
Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Kırmızı kan hücreleri, vücuda oksijen taşır. Demir eksikliği olan çocuklarda, oksijen taşınması azalır ve bu da halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, cilt renginde solma gibi belirtilere neden olabilir. Demir, öğrenme ve hafıza için de önemlidir. Demir eksikliği olan çocuklarda, öğrenme ve hafıza sorunları daha sık görülür.Çocukların demir ihtiyacı
1-3 yaş arası çocuklarda: Günde 7-10 mg 4-8 yaş arası çocuklarda: Günde 10-12 mg 9-13 yaş arası çocuklarda: Günde 12-15 mg 14-18 yaş arası çocuklarda: Günde 15-18 mgDemir içeren besinler
Kırmızı etTam buğday makarna
Çocukların beslenme çantalarına demir açısından zengin besinler eklemek, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Örneğin, beslenme çantasına kırmızı et, tavuk eti, balık eti, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler veya tam tahıllardan biri eklenebilir.
Demir emilimini artıran besinler
Demirin vücutta emilmesi için C vitamini gereklidir. Bu nedenle, demir içeren besinlerle birlikte C vitamini içeren besinler tüketmek, demir emilimini artırmaya yardımcı olur. Örneğin, kırmızı etle birlikte domates, sebze suyu veya limonlu salata tüketmek, demir emilimini artırmaya yardımcı olur.
Demir emilimini azaltan besinler
Kalsiyum, demir emilimini azaltan bir besindir. Bu nedenle, demir içeren besinlerle birlikte kalsiyum içeren besinler tüketmek, demir emilimini azaltabilir. Örneğin, et yemekleriyle birlikte süt, yoğurt veya peynir tüketmek, demir emilimini azaltabilir.
Demir eksikliği belirtileri gösteren çocuklarda, bir doktora danışmak gerekir. Doktor, demir eksikliğini teşhis etmek ve uygun tedaviyi belirlemek için gerekli testleri yapacaktır.
İlginizi Çekebilir