© Malatya Time

Demirtaş: Malatya Halkı ve Basınına Yanlış Bilgilendirme Yapılması Depremden Çok Daha Tehlikelidir

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 00.41'de 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, sarsıntı 7,69 kilometre derinlikte gerçekleşti. Depremin ardından uzmanlardan peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. Doğru bilgi verilmesini savunan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Yeşilyurt'ta meydana gelen depremin bağımsız olduğunu söyledi. Demirtaş: "Uzmanlık alanı ve mesleği yerbilimci olmayan biri depremi Çöşnük Fayı'nın artçısı diyerek kirli bilgi akıtıyor. PR kasmak adına ya da rant elde etmek amacıyla, uzmanlık alanı olmadığı bir konu da; hem de sıfırıncı dakikada kirli bilgi akıtıp, Malatya halkı ve basınına yanlış bilgilendirme yapılması depremden çok daha tehlikelidir" dedi.

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Malatya'da meydana gelen depremi yorumladı.

BAĞIMSIZ BİR DEPREM OLDI

"Yeşilyurt'un (Malatya) 11 km GB'sında tetiklenmiş bağımsız bir deprem oldu" diyen Demirtaş, vatandaşları madde madde uyardı. Peki, Malatyalıları korkutan depremin detaylarında ne var? İşte o açıklamalar: 

1-Uzmanlık alanı ve mesleği yerbilimci olmayan biri depremi Çöşnük Fayı'nın artçısı diyerek kirli bilgi akıtıyor.

2-Çöşnük Fayı büyük bir deprem mi üretti ki, artçısı olsun.

3-06 Şubat 2023 (13:24) Mw=7.6'lık deprem Çardak Fayı üzerinde oldu.

4- Bugünkü ve daha önceki 4.2 ila 5.3 aralığında değişen her bir tetiklenmiş bağımsız depremin Çardak Fayı ile alakası yok.

5- Bu depremler 6 Şubat 2023 deprem merkezinden yaklaşık 70-80km kuzeydoğuda; bir başka fay olan Çöşnük Fayı ya da Yeşilyurt-Kavaktepe fayı üzerinde olan tetiklenmiş bağımsız depremleri oluşturmaktadır.

6- Bir depreme artçı deprem diyebilmek için o fayın büyük deprem üretmesi gerekir. 

7-Çöşnük fayı da büyük bir deprem üretmediğine göre, 6 Şubat 2023 depreminden bu yana olan 4.2 ila 5.3 aralığında değişen 10 deprem artçı deprem değil. Her biri tetiklenmiş bağımsız deprem.

8-Sanki bu depremlerin dalga formunu analiz etmiş; fay düzlemi çözümlerini yapmış; Çöşnük fayının deprem tehlike parametrelerini (kayma hızı, tekrarlanma aralığı, en son deprem tarihi, ürettiği maksimum deprem büyüklüğü) belirlemiş de, bu depreme artçı diyor.

9-PR kasmak adına ya da rant elde etmek amacıyla, uzmanlık alanı olmadığı bir konu da; hem de sıfırıncı dakikada kirli bilgi akıtıp, Malatya halkı ve basınını yanlış bilgilendirme yapılması depremden çok daha tehlikelidir.

HABER MERKEZİ-MALATYA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER