Deprem bölgesi Malatya'da aşırı yağışlardan dolayı hububatta küf ve mantar tehlikesi...
MALATYA HABERLERİMalatya'da bu yıl yağışların fazla olması hububatta küf ve mantar tehlikesini ön plana çıkardı. Yağışların fazlalaığı bir yandan kuraklık riskini geride bırakırken diğer yandan kıraç alanlarda ekilen yağmur suyuyla beslenen hububatta kaliteyi olumsuz etkiledi. Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, . Bundan sonra da devam edecek yağışlar özellikle hububat alanlarında arpa, buğdayda pas hastalığı dediğimiz verim kaybına sebebiyet verecek, dedi.
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, mevsim normalleri üzerinde seyreden yağışların hububatta verimi artıracağını ancak kaliteyi düşüreceğini söyledi. Çiçek, aşırı yağışlardan dolayı hububatta küf ve mantar tehlikesinin oluştuğunu söyledi.
HUBUBATTA KALİTE DÜŞTÜ
6 Şubat depremlerinden önce kuraklık endişesinin yaşandığı Malatya’da depremler sonrası aşırı yağışlar barajlardaki doluluk oranını artırırken kuraklık endişesini geride bıraktı. Ancak, kıraç alanlarda ekilen yağmur suyuyla beslenen hububatta kaliteyi olumsuz etkiledi. Malatya TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, yağışların hububatta boylanma ve başak bağlamasında olumlu etki yaptığını ancak yağışların devam etmesinin hububatta fungal ve mantar hastalıklarına neden olduğunu bu durumun hububatta kaliteyi düşürdüğünü belirtti.
AŞIRI YAĞIŞLAR HASTALIKLAR İÇİN ORTAM HAZIRLIYOR
Malatya’nın bu yıl ilkbahar ayında geçmiş dönemlere nazaran çok fazla yağış aldığını, aşırı yağışların ise hububatta hastalıklara yol açacağını vurgulayan Çiçek, “Bu ilkbahar döneminde geçmiş yıllara nazaran iyi bir yağış aldık. Dolayısıyla gerek boylanması gerek başak bağlanması açısından olumlu bir taraf oldu ancak. Şöyle bir endişemiz söz konusu aşırı yağışlar bazı fungal hastalıkları, mantar hastalıkları yaşaması için ortam hazırlıyor. Eğer bundan sonra yağışlar özellikle mayısın ikinci üçüncü haftasından sonra haziran ayı içerisinde devam edecek yağışlar özellikle hububat alanlarında özellikle arpa, buğday başta pas hastalığı dediğimiz verim kaybına sebebiyet verecek bu da olumsuz tarafı. Yani her zaman yağışların bol olması su kaynaklarını besleyebilir verimleri arttırabilir ama bunun önümüzdeki dönemlerde bu miktarlarla devam bu defa olumsuz durumlar ortaya çıkıyor. Bazı hastalıkların artmasına bu da rekolte kaybedilmesine sebebiyet verir” şeklinde konuştu.
MEVİMİN NORMALE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ
Yağışların devam etmesi verim miktarında hasarlara yol açacağını vurgulayan Çiçek, “Bir başka özelliği de eğer iyi bir çeşit yapılmamışsa iyi bir çeşit gibi doğru seçilmemiş ise bu aşırı yağışlarla beraber bu kez aşırı boylanmadan dolayı yatma dediğimiz özellik olur. Bu da gerek hasatta gerekse de verim kalitesinde verim miktarında ciddi hasarlara sebebiyet verir. Beklentimiz mevsim bu saatten sonra normaline döner. Olması gereken şekilde seyreder” şeklinde konuştu.
22 MİLYON TON CİVARINDA BUĞDAY İHTİYACIMIZ VAR
Çiçek, 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrasında tarımsa üretim alanlarının daraldığına dikkat çeken, “İnsanlar üretmek vazgeçti. Ortam bulamadılar. Türkiye geneline baktığımızda bizim yaklaşık potansiyelimiz ve ihtiyacımız 22 milyon ton civarında buğday ihtiyacımız var. Biz bundan geçen ve ondan önceki yıl yaklaşık 19 buçuk milyon ton üretebildik açık verdik. Bu anlamda bu yıl bu açık olmasın ithalatla inşallah kapatmayız. Kendi kendimize yetme anlamında olur. Bu da bundan sonraki yağışların olumsuz etkilerinden bertaraf etmeyle olur” diye konuştu.
HABER MERKEZİ-MALATYA
İlginizi Çekebilir