© Malatya Time

Depremin Ardından Tarihi Miras Korunuyor: Hacılar Köprüsü Restorasyon Aşamasında!

Malatya'nın Darende ilçesinde, Kahramanmaraş depremlerinden hasar gören ve yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip Hacılar Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. 1757 yılında Abidin Paşa tarafından inşa edilen köprü, titiz bir çalışma ile özgün dokusuna uygun bir şekilde ayağa kaldırılıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon, köprünün kültürel miras olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Çalışmaların kısa süre içinde tamamlanması hedefleniyor.

Malatya'nın Darende ilçesinde bulunan ve Kahramanmaraş depremlerinden hasar gören, Osmanlı dönemine ait 28 metre uzunluğundaki tarihi Hacılar Köprüsü yapılan restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılıyor.

ÇALIŞMALARIN KISA SÜREDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR 

Malatya'da, depremlerde hasar alan kültür varlıklarının ayağa kaldırılması noktasında başlatılan çalışmalar titizlikle sürdürülüyor. Darende ilçesinde bulunan ve 6 Şubat depremlerinde hasar gören yaklaşık 300 yıllık tescilli kültür varlığı Hacılar Köprüsü'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bin 757 yılında Abidin Paşa tarafından ilçenin Hacılar Mahallesi'ndeki Tohma Çayı üzerine 28 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğinde kesme ve kaba taş kullanılarak iki gözlü kemer şeklinde inşa edilen köprüdeki çalışmaların kısa bir süre sonrası tamamlanması hedefleniyor.

YAPILAR YENİDEN AYAĞA KALDIRILACAK 

Karayolları Genel Müdürlüğü'nce sürdürülen restorasyon çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü Tarihi Köprüler Kontrol Şefi Sariye Levent Taşdemir tarihi yapıdaki çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü söyledi. Köprünün yaklaşık 300 yıllık bir kültür varlığı olduğunu kaydeden Taşdemir, doğal nedenler ile 6 Şubat 2023 depremlerinde meydana gelen tahribatların ortadan kaldırılarak özgün dokuyu önceleyen bir çalışma sonucunda yapının ayağa kaldırılacağını ifade etti. Taşdemir, köprüde çalışmaların tarihi dokuya uygun bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, bir kültür mirası olan tarihi köprünün gelecek nesillere aktarımı için gayret gösterildiğini kaydetti.

KAYNAK: İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER