Down Sendromu, Kromozomal Bir Farklılık: Eğitimle Mümkün Olan Sınırsız Gelişim!
EKONOMİDown sendromu, genetik bir farklılık olup doğru eğitim ve terapilerle önemli gelişimler gösterebilen bir durumdur. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, Down sendromlu bireylerin özel eğitimle normal zekâ seviyesine ulaşabileceğini ve yaşamlarını başarılı bir şekilde sürdürebileceklerini belirtiyor. Ancak anne yaşı, Down sendromlu bebek doğurma olasılığını artıran en büyük risk faktörüdür.
Down sendromu, tıbbi bir hastalık değil, genetik bir farklılık olarak tanımlanıyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Neriman Kilit, Down sendromlu bireylerin doğru eğitim ve terapi yöntemleriyle büyük gelişimler gösterebileceğini belirtiyor.
ARTI BİR KROMOZOMUN ETKİLERİ
Down sendromu, bireylerin 21. kromozomunun üç kopya yerine iki kopya yerine üç kopya olmasından kaynaklanır. Bu kromozomal farklılık, Down sendromlu bireylerde genetik farklılıklara neden olur. Yüz görünümü, kalp hastalıklarına yatkınlık, konuşma ve işitme problemleri gibi fiziksel ve zihinsel farklılıklar görülebilir.
DOĞRU EĞİTİMLE YAVAŞ AMA GÜÇLÜ GELİŞİM
Down sendromlu bireyler, doğru eğitim ve terapilerle önemli gelişim gösterebilirler. Özellikle erken yaşlarda verilen özel eğitim ve ergoterapi ile bu bireyler, normal zekâ seviyesine ulaşabilir, okuma yazma öğrenebilir, hatta üniversiteyi bitirebilirler.
ANNE YAŞI, DOWN SENDROMU İÇİN EN BÜYÜK RİSK FAKTÖRÜ
35 yaşından sonra hamile kalan kadınlar, Down sendromlu bebek doğurma riskini artırır. 45 yaş ve sonrasında, her 60 çocuktan biri Down sendromlu doğabilir. Bu nedenle, anne yaşı, Down sendromunun gelişmesinde en büyük çevresel faktörlerden biridir.
İlginizi Çekebilir