© Malatya Time

Ebuzer AYDIN / Sisi, Ama Mısır'ın Temsilcisi!..

Gazeteci -Yazar Ebuzer Aydın, Mısır siyasetinin kritik isimlerinden biri olan Sisi hakkında önemli tespitlerde bulunuyor. Bölgedeki dengeler ve siyasetin derin arka planını merak edenler için kaçırılmaması gereken bir analiz!

Darbeci katil SİSİ dün iadei ziyaret kastıyla Türkiye'ye geldi. Hiç şüphesiz Arap aleminin lokomotifi ve siyasi lideri olan Mısır TÜRKİYE için de çok önemli bir ülkedir. Bu nedenle ilişkilerin 12 yıl aksamış olması her iki taraf için büyük bir kayıptır. Eğer bu kayıp olmasaydı belki İsrail 11 aydır Gazze'de soykırım yapamayacaktı!.

Ama bu kayıpla birlikte Mısır halkı ve İslam Alemi başka büyük kayıplar yaşadı. Binlerce Müslüman Mısır'da meydanlarda katledildi. Yüzlerce genç idam edildi. Binlerce insan hapsedildi ve çoğu hâlâ hapis. Yüz binlerce insan başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeye hicret etmek zorunda kaldı, yani yerlerinden yurtlarından edildi. Döndükleri taktirde idam edilecek yine binlerce Mısır vatandaşı var!..

Bütün bu haller içinde hiç bir şey olmamış gibi, sadece aksayan ticareti düzeltmek, protokoller imzalamak, sadece maddi kazanımlara bakmak çok adil değildir. 

SİSİ, katil darbeci bir general, bir diktatör, hain bir kriptodur. Ama bugün Mısır'ın Cumhurbaşkanı olduğu da gerçektir. Ne yapabiliriz ki!?. 
Darbe yapıldığında en çok Türkiye karşı durdu. Ama netice alamadı. Aradan 12 yıl geçti, bugün ilişkileri düzeltme yoluna gittiler. Keşke o gün Mısır'la ilişkileri bozup gavurun ekmeğine yağ sürmeseydik!. O gün dik dursaydık ama diklenmeseydik!. Kardeş Mısır halkını yalnız bırakmasaydık!. Amerika'nın ve İsrail'in daha çok kucağına itmeseydik!. Devlet aklı bugün anladığını keşke 12 yıl önce idrak etseydi!. 

Artık o günler geride kaldı. Keşkelerin bir faydası yoktur. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Ama bu kârı, sadece ticari kâr olarak düşünmemek gerekir. Bundan sonra diyalogları sadece kazan kazan ilişkisine döndürmediğimiz sürece kârdır. 

Bu süre içerisinde yıkılanları yaptığımız taktirde, cezaevinde boş yere yatırılan insanlara özgürlüklerini verdiğimiz taktirde, davaları devam eden suçsuzları beraat ettirdiğimiz taktirde, Mısır'da genel bir af ilan ettirdiğimiz taktirde, memleket hasreti çeken yüz binler emniyet içerisinde ülkelerine döndükleri taktirde, bu buluşmanın, bu ziyaretin faydalarını görürüz. 
Eğer Mısır'a demokrasi gelir, halk iradesine saygı gösterilir, halkın seçtikleri halkı yönetirlerse,  darbeciler ve katiller yargı önünde hesap verirlerse bu ziyaretin faydalarını görürüz.

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER