© Malatya Time

Enflasyon Sigorta Tazminatlarını Eritiyor: Yasal Faizler Güncellenmeli

Yüksek enflasyonun sigorta tazminatlarını erittiğini belirten Av. Denizhan Atalay, yasal faiz oranlarının enflasyon verilerine göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Atalay, düşük yasal faiz oranlarının borçluları borçlarını ödememeye teşvik ettiğini ve alacaklıların mağduriyetine yol açtığını söyledi.

Yüksek enflasyonun sigorta tazminatlarını erittiğine dikkat çeken Avukat Denizhan Atalay, yasal faiz oranlarının enflasyon verileriyle senkronize olarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 1 milyon 316 bin trafik kazası meydana gelirken, mağdurların sigorta tazminatlarına ulaşmak için açtıkları dava sayıları rekor seviyelere ulaştı.

ALACAKLILAR ZARARDA

Atalay, özellikle pandemi sonrası artan enflasyonun, ödenmeyen borçlarda alacaklıları zarara uğrattığını belirterek, "Yüksek enflasyona rağmen düşük kalan yasal faiz oranı, borçluyu borcunu ödememeye teşvik ediyor" dedi.

BU DURUMUN ÖNÜNE GEÇİLMELİ 

Avukat Atalay, 2006 yılından bu yana %9 olarak uygulanan yasal faizin, 21 Mayıs 2024’te %24 olarak güncellenmesine rağmen, bu oranın hala ekonomik gerçeklerden uzak olduğunu ifade etti. "Yasal faiz, en az yıllık enflasyon oranına eşitlenmeli ve her yıl açıklanan enflasyon verisiyle güncellenmelidir" diyen Atalay, alacaklıların hak kaybının önüne geçilmesi için bu adımın atılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Atalay ayrıca, borçluların düşük yasal faiz oranlarını kötüye kullanmalarının dürüstlük kuralına aykırı olduğunu ve bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini önemle vurguladı.

KAYNAK: İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER