© Malatya Time

Enkaz kaldırma çalışmaları, havamızı daha da kötüleştiriyor!..

Geçmişte hava ve suyunun temizliğiyle anılan Malatya, 2022’de bölgenin en kirli havasıyla kara listeye girmişti. Bu sene ise, Kahramanmaraş merkezli depremlerle yıkılan Malatya’da, enkaz kaldırma çalışmaları hava kirliliğini daha da artıracağa benziyor.

Hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri üzerine çalışmalar yürüten 15 sağlık, çevre ve iklim örgütünün oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu'nun (THHP) hazırladığı, Türkiye'de hava kalitesinin karnesi niteliğindeki "Kara Rapor"un beşincisi geçtiğimiz Mart ayında yayınlanmıştı.

Rapora göre, Malatya en kirli havayı soluyor. Söz konusu raporda ilk sırayı 5 il aldı. Bunlar sırasıyla şöyle: Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya...

ULUSAL LİMİT DEĞERİNİN ÜSTÜNDE HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜLDÜ

Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya'da yıllık partikül madde değerleri ortalamasının Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği kılavuz değerinin 5 ila 8 katı olduğu ve bu illerde 200'den fazla günde ulusal limit değerinin üstünde hava kirliliği ölçüldüğü tespit edildi.

ENKAZ KALDIRMADAKİ TOZ BULUTU OLUMSUZ ETKİLİYOR

THHP tarafından hazırlanan ve Türkiye'de hava kalitesinin karnesi niteliğindeki "Kara Rapor", 34 ilde yapılan ölçümler sonucunda bu kentlerin hava kalitesine dair ayrıntılı veriler içerdi. Öte yandan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'daki hasarlı binaların yıkımı sırasında oluşan toz bulutları da havanın kirlenmesinde büyük rol oynuyor.

MALATYA'NIN HAVASI NASIL TEMİZLENEBİLİR?

Malatya, havası en kirli olan iller arasında yer alıyor. Peki, bu durumu düzeltmenin bir çaresi yok mu? İşte tam da burada uzman görüşleri dikkat çekiyor. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de hava kirliliğinin en fazla yaşandığı kentlerdeki durumun başlıca nedenlerinden biri kömür kullanımı olarak gösteriliyor. Eğer Malatya'da fosil yakıtların kullanımı terk edilirse buradaki vatandaşlar daha temiz bir hava soluyacaktır.

HER GÜN KİRLİ HAVA SOLUYORUZ

Bir insanın günde soluyabileceği maksimum kirletici miktarının günlük ortalama 40 mikrogram olması gerekiyor. Partikül madde 10' miktarı Malatya'da 70,43 mikrogram metreküp. Sonuç olarak, bu duruma göre Malatyalılar yıl boyu, her gün yaklaşık bunun 1,8 katı civarında kirli hava soluyor. Sanayi ve konutlarda kömür kullanımından kaynaklanan kirli havanın temizlenmesi için dikkat edilmesi gereken belli. Hava kirliğini azaltmak istiyorsak, kömür kullanımından vazgeçmemiz gerekiyor. Ayrıca toplu taşıma araçlarının kullanılması da gerekiyor.

HABER MERKEZİ / MALATYA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER