© Malatya Time

Ersoy BABA / “Bahçemizdeki Hıyarlar”

Ersoy BABA yazdı.

Bahçenin birinde domatesler ekilmiş. Hepsi adeta topraktan fışkırmış; kırmızı kırmızı. Salatalıklar, biberler. Hepsi birbirinden güzel.

Önceleri çorak toprak ve çakıldan ibaret olan bu bahçe şimdi adeta cennet gibi. 

Bahçeyi bu hale getirmek için az uğraş vermemiş kâhya. Çakılları elemiş. Toprağı eşmiş. Yeni topraklarla takviye etmiş. Gübre serpmiş. Su için nerelerden borular döşeyip taşımış. Sistemleri kurmuş. Sulama için ayrı damlatma sistemleri, güneş için ayrı, soğuk için ayrı sistemler geliştirmiş. Dolu vurmasın diye otomatik kapanan özel sera sistemi bile yapmış. Yetişen sebzeler toprağa deyip çürümesin, börtü böcek dadanmasın diye de bir sürü fikir geliştirip uygulamış.

Gel zaman git zaman bahçenin kahyası değişmiş. Yeni gelen kâhya eski kâhyaya gıcıklığından mı, kıskandığından mı, düşmanlığından mı, neden bilinmez bahçedeki tüm sistemleri askıya almış. 

Domateslerle biberlerin yerlerini değiştirmiş. 

Damlatma sistemi sulamayı iptal edip, depoda kalan suyu boca etmiş. “Bolca” su vermiş sebzelere.

“Güneşten mahrum kalmasınlar” diye sera naylonlarını kaldırıp çöpe attırmış.

 Patlıcanların gideri, emeği çok diye onları fideleriyle yoldurup topraktan ayırmış. Zaten çok para da etmiyormuş. 

İşi iyi bilen adamları önceki kâhya zamanında işe girdikleri için kovup yerine bir sürü yeni adamlar almış. Bunlar da sarı çizmelerle bahçeye dalıp yarı ezip, yarı kırıp sebzeleri toparlamışlar. Yeni kâhya satılan sebzelerin karşılığında da etler alıp eş dost akrabayı çağırıp mangal partileri vermiş. Domatesler, biberler de bahçede kalanlardan. 
Bütün bunlar konusunda da eski kâhyanın iş bilmezliğinden dem vurup bol bol kendilerini anlatmışlar ağaya. 

Bir süre sonra o kâhya da gitmiş. Yeni bir kâhya daha gelip oturmuş bahçenin başına. Birkaç direk, hortumlar ve çalı çırpı kalan bahçede bunlara kırıp dökecek, yıkacak pek bir iş kalmadığından En yeni kahya kafadarlarıyla mehtaba bakıp bakıp demlenmekten başka bir şey yapmazmış..

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER