Gazeteci Vahap Güner, Turgut Özal'ın, Çat Barajı Projesinde Abdülharap Çayı suyunu gündeme getirdi
MALATYA HABERLERİMalatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, Rahmetli Özal'ın "bir gün Kaptajın suyu kesilirse" diyerek hazırladığı Çat Barajı Projesinde Abdülharap Çayı suyunu gündeme getirdi. 6 Şubat depreminden sonra Malatya'nın su sorununun hala çözülememiş olması gündemdeki yerini koruyor. Gazeteci Güner'in yazısı, okunmaya değer, diyor ve okurlarımızla paylaşıyoruz.
Rahmetli Turgut Özal 1990 Yılında Çankaya köşkünde oturuyordu. Başbakanlığı döneminde GAP Projesine hız vermişti, Güneydoğu’yu ayağa kaldırmaya kararlıydı. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü “GAP” Konulu bir Yarışma düzenlemişti.
Rahmetli olan HAMLE Gazetesi Sahibi ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman yarışmaya bir köşe yazısı ile katılmış ödüle layık görülmüştü. Ödül törenine davet edildik rahmetli ile birlikte gittik Ankara’ya. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü bir salonda ödül vermeyi planlıyordu ki Rahmetli Karaduman buna karşı çıkarak Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Kaya Toperi’ye “ödül törenine Cumhurbaşkanı da gelmelidir” diye ısrar edince törene Cumhurbaşkanı Özal’ında katılarak ödülleri bizzat vermesi biranda gelişti.
Ödül töreninin ardından Cumhurbaşkanı Turgut Özal, gazetecilerle sohbete başlamıştı. Haydar Karaduman’a önce kendi üslubuyla GAP’ı anlattıktan sonra adeta sitem ederek: ederek. -Haydar Haydar sana ne GAP’tan…
Sen bana Abdülharap’ı sor, Çayını sor, Çat’ı sor. GAP Bir sulama projesidir ve Malatya ile bir ilgisi yoktur. Ama Abdülharap Çayı, Çat Barajı Malatya’nın geleceğidir…
Cumhurbaşkanı Özal Malatya’yı anlatırken heyecanlanarak devam etti:
-Malatya’nın içme suyunu sağlayan Gündüzbey Kaptaj da su kesilirse Malatya ne yapacak Haydar söyler misin? Ben Çat Barajı Projesinde bizzat çalıştım, Mühendis iken Recai Kutan Ağabeyimle birlikte biz Çat’a çok emek verdik.
Cumhurbaşkanı adeta ezberlemiş gibi Çat Barajını anlatmayı sürdürdü: Çat Barajı gövde, İsale Tüneli ve Sulama kanallarından oluşuyor. Tünel 10 kilometre olacak ve Abdülharap’ın suyunu Malatya Ovasına, Çerkez Yazısına kadar gidecek. Bu suyun bir özelliği daha var Malatya da Kaptaj kurudu ya da kaynak yatağı değişti, su akmaz ise Kaptaja alternatif içme suyu olacak. İsale Tüneliyle dağları deleceğiz, Malatya’ya ulaştıracağımız Abdülharap Çayı suyunu, Gündüzbey Kaptajının hemen yanında akıtacağız. Ola ki Kaptaj da sorun oldu, Abdülharap’ın suyu Malatya’ya can olacak, hayat verecek. İşte Abdülharap Çayı Malatya’nın geleceği olacaktır, içme suyu güvencesi olacaktır. Bu projeye yıllarımızı verdik..”
6 Şubat Depreminden bu yana Malatya’ya içme suyu sağlayan Kaptajda sorun yaşanıyor, Malatya suyu içemiyor, ya kaynak sulara gidiliyor, ya da tankerlerle su taşınmaya başladı. Hazır suları parasız bulmak da bir hayli zor. Kaptaj da su akıyor ama bulanık, içilmiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, önceki gün Basın Kuruluşlarımızın bulunduğu Basın Konteynır Merkezini ziyaret ettiğinde rahmetli Turgut Özal ve Gazeteci Haydar Karaduman arasında yaşanan Abdülharap Çayı suyunu Malatya’ya getirilişini anlattım. Dikkatle dinledi, Rahmetli Özal’ın Abdülharap Çayı ve Çat Barajının getirdiği suyun alternatif olabileceğini düşünürken, Kaptajın yanında HES’e akıtılan suyu değerlendirebileceklerini de ifade etti.
Çat Barajı bir Turgut Özal ve Recai Kutan projesidir. Projeyi yaparken de Malatya’nın su ihtiyacını 50 yıl önce düşünmüşler ve projelendirmişler. Bu nedenle Kaptajın hemen yanında HES’e akıtılan su içme suyu şebekesine kolayca verilebilir.
Üstelik bunun içinde HES’in üst tarafında birde toplama havuzu mevcuttur. İşte bu proje bir Devlet adamının memleket sevgisini ve50 yıl ilerisini düşünmenin şah eseridir. Turgut Özal Başbakan Yardımcısı ve Başbakan olduğunda da, Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıktığında da Çat, Sultansuyu ve Polat Barajlarını bitirip hizmete açmıştır. Malatya içme suyuna muhtaç olduğu şu günlerde Abdülharap’ın suyu alternatif olarak düşünülebilir.
MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert’in Abdulharap Suyunu alternatif olarak gündeme almalıdır. Rahmetli Özal’ın Mühendisliğiyle hazırlanan Abdülharap suyu Gündüzbey Kaptajına çare olabilir. İçme suyu sıkıntısı devam edecekse Özal’ın projesini hayata geçirmekte yarar var.
İlginizi Çekebilir