© Malatya Time

Günün Özeti

Gündemden öne çıkan haber özetlerini sesli olarak dinleyebilirsiniz.

 


Atilla KANTARCI / Eskiden misafirlik denen bir adet vardı!..

Yazarlarımızdan Atilla Kantarcı, bu hafta "Eskiden misafirlik denen bir adet vardı!" başlıklı yazısını kaleme aldı. Kantarcı'nın yazısı, okurları tarafından tam not aldı. 

Malatya’daki çiftçilerin sorunları Bakan Yumaklı'ya iletildi! Bakan Yumaklı ne dedi?

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem bölgesi Malatya’daki çiftçilerin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya iletti.

Gece yarısı, 4 büyüklüğündeki depremle sarsıldık!.. Son depremler!..

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD)’nın internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Malatya’nın Battalgazi ilçesi olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Malatya depremi artçı mı bağımsız mı?

On binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, Malatya’da meydana gelen deprem endişe yaratırken, son sarsıntıların artçı olup olmadığı ve “diri fay hatları” ile ilgili çalışmalar da gündeme geldi. Yer Bilimci Prof. Dr. Baturhan Öğüt, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgede gelişen bu artçı depremler olağandır. Kesinlikle öncü deprem diye tanımlayamayız" dedi.

Gürkan: Bunların hepsini peşin paramızla yaptık!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından Malatya’ya kazandırılan hizmet ve yatırımları gezdi. Gürkan: "Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye tarihinde en büyük hizmetleri yaptık. Mevcut büyükşehirlerle kıyaslanması mümkün değil. Hiçbir belediye bizim yaptıklarımızın çalışmaların yüzde 20’sinde değildir. Sizler yatırımların bir kısmını gezebildiniz. Bütün ilçelerimize arıtmalar yaptık, alt yapılar yaptık, kanalizasyon, su şebekelerini yaptık, asfaltlarını yaptık, kültür merkezlerini yaptık, spor salonlarını yaptık, spor merkezleri yaptık, havuzlar, yaşam merkezleri, engelli merkezleri, parklar, meydanlar yaptık. Şu anda da 11 bin dönüm yer almışız, şirketlerimiz tarihinde hiç olmadığı kadar güçlü. Asfalt plentleri yaptık, beton santralleri kurduk. Bunların hepsini peşin paramızla yaptık" dedi.

Malatya’da hırsızlık olayına 3 tutuklama!

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde hırsızlık olayına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 4 zanlıdan 3’ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Çınar, Yeşilyurt'taki yatırımları ‘Türkiye Yüzyılı’ vurgusuyla anlattı!..

Yeşilyurt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçedeki mahalleleri ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuna uygun yatırımlarla buluşturup, ulaşım ağının konforunu her geçen gün daha iyi bir düzeye çıkartıyor.

Battalgazi’de konteyner çarşılar asfaltlanıyor

Deprem sonrasında yaraların sarılması için gece gündüz demeden çalışan ve hızla büyüyen Battalgazi’nin dört bir tarafında ulaşım yatırımlarına devam eden Battalgazi Belediyesi, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in talimatlarıyla Battalgazi Konteyner Çarşı bölgesinde asfalt serim çalışması gerçekleştirdi.

Malatya’ya 310 geçici konut daha

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 6 Şubat depremlerinden etkilenen vatandaşların geçici de olsa barınma ihtiyaçlarını sağlamak için İsviçre Merkezli Finans Kuruluşu ile yaptığı görüşmeler neticesinde Malatya’ya 310 adet geçici konut yapılacağını söyledi.

Fidanel: Malatya'da 5 mahalle tedbirsizlik nedeniyle yerle bir oldu!

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Sivrice depremi sonrası önlem alınması için dikkat çektiği 5 mahallenin 6 Şubat depreminde yok olduğunu söyledi.6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı Malatya’da hasarlı binaların yıkımları sürerken, bazı mahallelerde yaşanan büyük yıkımlar ise dikkatlerden kaçmıyor. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel de yıkımın büyük olduğu bu mahallelerdeki tehlikeye daha önce dikkat çektiklerini ve önlem alınması adına yetkililere rapor sunduklarını söyledi.

Konut satışları azaldı... Satışlarda İstanbul ve Antalya, konut ediniminde Rusya ilk sırada! Malatya'da ise...

Türkiye genelinde Ekim ayında konut satışları yüzde 8,7 azaldı. 93 bin 761 konutun satıldığı Türkiye'de, İstanbul satışlarda yüzde 15,9'la en yüksek paya sahip il oldu. Yabancılara da satışların azaldığı Türkiye'de, en çok satış Antalya'da yaşanırken, ülke uyruklarına göre konut ediniminde ise her zaman olduğu gibi Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. 2022 yılında Malatya’da ikinci el konut satışı en fazla Battalgazi’de görüldü. Battalgazi’de 4 bin 430 ikinci el konut satıldı.

Burada bulunan esnafın iş yapabilmesi zor değil, imkânsız!

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Eski Malatya Yolu üzeri Çatyolda bulunan konteynerlerdeki esnafları ziyaret etti. Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 21 metrekarelik konteynerlerde faaliyet yürüten firmaların büyük bölümünün iş yapamaz halde sorunlarla mücadele ettiğini belirterek, “Plansız uygulamalara yönelik eleştirilerimize kulak tıkayanlar, söylemlerimizden çekinip toplantılara katılmamızı engelleyenler bugün oluşan mağduriyetlerin asıl sorumlusudur. Çatyol bölgesinde oluşturulan konteyner çarşıda bulunan esnaflarımızı ziyaret ettik ve gördüklerimiz karşısında çok üzüldük. Burada bulunan esnafın iş yapabilmesi zor değil, imkânsız” dedi.

Malatya Ovası'nda zemin yumuşak, yapılaşma için tehlikeli! En kötü senaryo ne?

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Moriwaki, KYK Yapı Kimyasalları Deprem Eğitim TIR’ı “Kaşif” ile deprem bölgesini dolaşmaya devam ediyor. Hatay’da başladığı eğitimlerine Diyarbakır ve Malatya’da devam eden Moriwaki, deprem ve bina güçlendirmesi hakkında eğitim verdi. Morivaki Malatya’daki deprem bilgilendirme toplantısında katılımcıların “en kötü senaryo” ve “tsunami” olasılığı sorularını da yanıtladı: “Hatay’dan sonra Suriye ve Kıbrıs’a uzanan bir fay hattı bulunuyor. Denizin altındaki bu fay kırılırsa tsunami riski ortaya çıkabilir; genel olarak bir metrelik bir dalga olabilir. En kötü senaryo ise hem deprem hem de kayma durumunun yaşanması. Bu durumda en kötü senaryo 3 metrelik bir dalga. Binaların deniz seviyesinden en az 3 metre yüksekte olmak önemli. Ancak, tsunami Türkiye’de pek görülmüyor.  İzmir depremindeki dalganın boyu bir metreydi.” dedi.

Malatya'da vefat edenler (16 Kasım 2023)

Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetti.

Piyasalar 

Çeyrek altın 2.990 liradan, Cumhuriyet altını 12.200 liradan satılıyor.

Hava nasıl olacak?

Malatya'da yarın hava 13 derece olacak. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER