Hasarlı konutlarda güçlendirme nasıl yapılacak? Belediyeden izin almak gerekiyor mu? Uzmanı yanıtladı
MALATYA HABERLERİMalatya Bağımsız Milletvekili adayı Av. Tahsin Yaşar, depremde hasar alan konutların güçlendirilmesi hakkında konuştu. "Onarım yapmak için kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızası gerekir" diyen Yaşar, "Güçlendirme yönetim planını ve yönetim tarzını değiştiren bir durum olmadığı için ayrıca belediyeden vb. izin almayı gerektirir bir durum yoktur" ifadelerini kullandı.
Manşetmalatya'nın haberine göre, Malatya Bağımsız Milletvekili adayı Av. Tahsin Yaşar, depremde hasar alan konutların güçlendirme, bakım ve onarımının hukuki dayanağına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“GÜÇLENDİRME BAKIM VE ONARIM İÇİN EV SAHİPLERİNİN 4/5’NİN YAZILI ONAYI GEREKİR”
“Depremde hasar alan ancak yıkılmayan binaların deprem sonrası bakım, onarım ve en önemlisi güçlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Öncelikle binaların ve sitelerin tadilatları 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri uyarınca yapılacaktır. Aynı Kanun 19 ve 20. Madde uyarınca ortak yerlerde inşaata, onarım yapmak için kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızası gerekir.”
“GÜÇLENDİRME YAPALIM DERKEN DEPREMZEDELERİN SOYULMASININ DA ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”
“Diğer bir husus güçlendirme nasıl yapılacaktır? Devlet desteğine ilişkin olarak şu an için dedikodudan öte bir şey yoktur. Bunlara ümit bağlamayın. Güçlendirme yönetim planını ve yönetim tarzını değiştiren bir durum olmadığı için ayrıca belediyeden vb. izin almayı gerektirir bir durum yoktur. Muhtemelen ev sahipleri seçimden sonra kendi kaderleri ile baş başa kalacaktır. Kat maliklerine düşen görev Kat Mülkiyeti Kanunu 19 ve 20. Madde uyarınca usulüne uygun olarak kurul kararı almak ve güçlendirme ile ilgili işlemleri başlatmaktır. Bu konuda yöneticileri çok büyük görev düşmektedir. Örneğin 10 katlı bir binanın güçlendirme maliyeti için bir şirket 2 milyon fiyat verirken bir başka şirket 5 milyon fiyat verecektir. Yöneticilerin mimar ve mühendis ve 634 Sayılı Kanun’u uygulamasını bilen hukukçulardan da destek almalarını öneririm. Bu şekilde insanların daha az zarar görmelerini sağlamak gerekir. Ben Malatya halkına dürüstlük ilkesine bağlı olarak faydalı olmak için bu yola çıktım. Umarım insanlar depremden sonra bir de apartman yöneticileri ile müteahhitlerin mağduru olmazlar.”
İlginizi Çekebilir