İstanbul'da zemini çok sıkıntılı 8 bölge açıklandı! Buralarda deprem riski çok yüksek
GÜNDEMKahramanmaraş merkezli Malatya'nın da büyük hasar aldığı depremler sonrası gözler İstanbul depremine çevrildi. Marmara'da saat 23.53'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelen deprem sonrası vatandaşlar tedirgin oldu. İstanbul'un sıkıntılı zeminlerini araştıran vatandaşlar yetkililerin bir an önce önlem almasını bekliyor. İstanbul Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB ortaklığında düzenlenen İstanbul'un Jeolojisi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını söyledi. İşte zemini sıkıntılı 8 bölge...
İstanbul Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB ortaklığında düzenlenen İstanbul'un Jeolojisi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını söyledi. Çakır, İstanbul'da yüzey deformasyonu yaşanan 8 bölgeyi şöyle sıraladı:
İSTANBUL'DA BU BÖLGELERE DİKKAT!
İstanbul, deprem riski yüksek bir şehirdir. Bu riski artıran faktörlerden biri de, kentin zemin yapısının oldukça heterojen olmasıdır. Bazı bölgelerde sağlam zemin bulunurken, bazı bölgelerde zemin çok gevşek veya dolgu zeminlerdir. Bu tür zeminlerde depremin neden olacağı hasar daha büyük olabilir. İstanbul Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB ortaklığında düzenlenen İstanbul'un Jeolojisi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Ziyadin Çakır, yüzey deformasyonu yaşanan bölgelerde depremin daha büyük hasara neden olacağını söyledi. Çakır, İstanbul'da yüzey deformasyonu yaşanan 8 bölgeyi şöyle sıraladı:
Haramidere
Ayamama
Ayamama, İstanbul
Kurbağalıdere
Kurbağalıdere, İstanbul
Çırpıcı Deresi
Çırpıcı Deresi, İstanbul
Kağıthane
Kağıthane, İstanbul
Alibeyköy
Alibeyköy, İstanbul
Deniz kenarları
Dolgu alanlar
Bu bölgelerin ortak özelliği, dere yatakları veya dolgu zemin olmalarıdır. Dere yatakları, deprem sırasında oluşan sarsıntının etkisiyle daha fazla hareket edebilir ve bu da zemindeki yapıları daha fazla etkileyebilir. Dolgu zeminlerde ise, zemin altındaki suyun hareketi, yüzeyde deformasyonlara neden olabilir. Prof. Dr. Çakır, bu bölgelerde yaşayanların depreme karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Bu bölgelerde yaşayanların, evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmeleri ve deprem sırasında yapılması gerekenleri öğrenmeleri önemlidir. İstanbul'da deprem riskini azaltmak için, kentin zemin yapısının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar kapsamında, dere yataklarında ve dolgu alanlarda gerekli önlemler alınmalıdır.
KAYNAK: HALK TV
İlginizi Çekebilir