İzinsiz Yapılar İçin Yeni Dönem Başlıyor: 2028’e Kadar Ek Süre Verildi, Yıkımlar Hızlanacak!
EKONOMİKöy Kanunu'nda yapılan değişiklikle, köyde ikamet eden ihtiyaç sahiplerine, evlerini yapmaları için 2028'e kadar ek süre tanınıyor. Belediyelere ve devlet kurumlarına ise izinsiz yapılarla mücadele için daha fazla yetki verildi. Yapı denetim kuruluşlarına ise büyük cezalar geliyor.
Köy Kanunu ve bazı diğer kanunlarda yapılan değişiklikler, özellikle taşınmaz satışı, inşaat yapma süresi ve izinsiz yapılarla mücadele konusunda önemli adımlar içeriyor. 5 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen bu düzenleme ile, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evleri bulunmayan ihtiyaç sahiplerine yapılan taşınmaz satışlarında büyük bir değişiklik yaşanıyor. Bu taşınmazlar üzerinde bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak olanlara 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınıyor.
KÖYDE EV YAPMAYANLARA 4 YIL DAHA SÜRE!
Yapılan değişiklikle birlikte, köylere ev yapmayı taahhüt eden ancak belirli nedenlerle bu yükümlülüğünü yerine getiremeyen hak sahiplerine büyük bir fırsat tanınıyor. 2028 yılına kadar verilen süre ile, bu vatandaşların evlerini inşa etmeleri veya taksitlerini ödemeleri bekleniyor. Ayrıca, köydeki yapılaşmayı denetlemek amacıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen yapı denetim kuruluşları sayısı ve bu kuruluşlara uygulanacak cezalar da netleşiyor.
BELEDİYELERE VE İDARELERE YIKIM YETKİSİ
Yeni düzenleme ile, belediyelere, hazineye, özel idarelere ve devlete ait arazilere yapılacak daimi veya geçici izinsiz yapılar da hedef alınıyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler ve il özel idarelerine, izinsiz yapılara karşı yıkım kararı alma yetkisi veriliyor. Bu yapılar arasında çevreleyen tel örgüler ve duvarlar da yer alacak. Yıkım kararları, yapılması gereken düzenlemelere ve izinsiz yapılaşmaya karşı atılacak adımları hızlandıracak.
YAPI DENETİM KURULUŞLARINA ÇOK CİDDİ CEZALAR
Yapı denetim kuruluşlarına ilişkin yapılan bir diğer düzenleme ise cezalara yönelik. Yapı denetim kuruluşları için, idari müeyyidelerden bir veya daha fazla ceza verilmesi durumunda uygulanacak idari para cezası, 50 bin liradan az olmayacak. Ayrıca, yapı denetim hizmet sözleşmesinin bedelinin yüzde 50’sinin 50 bin liradan fazla olduğu durumlarda, yapı denetim hizmet sözleşmesinin en fazla yüzde 50'si kadar ceza uygulanacak.
COĞRAFİ VERİLERİN KONTROLÜ YENİDEN DÜZENLENDİ
Son olarak, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verilerin toplanması, üretilmesi, paylaşılması veya satılması konusunda yapılan düzenleme, özellikle ticari faaliyetler için önemli bir engel teşkil ediyor. Bu verilerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabi olacağı ifade ediliyor. Bakanlık, başvuruları yıl bazında onaylayacak ve iznin geçerlilik süresi 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak şekilde belirlenecek.
KAYNAK: TRT
İlginizi Çekebilir