Karpuz zehirlenmeleri arttı! Yanlış saklanan karpuz zehir saçıyor! Zehirli karpuz nasıl anlaşılır? 2 saat içinde…
YAŞAMEn çok sevilen yaz meyvesi karpuz yanlış muhafaza edildiğinde adeta zehir saçıyor. Sıcak havaların etkisiyle hızla bozulabilen karpuz kesildikten sonra nasıl muhafaza edilir? Karpuz zehirlenme belirtileri nelerdir? İşte detaylar…
Sıcak havaların kurtarıcısı karpuzun %92’si sudan oluşuyor. Vücuda ferahlık katarak harareti alan hem doyurucu hem de bağışıklık sistemini dengeleyen özelliği ile ön plana çıkan karpuz sofralarda yerini aldı. Yaz aylarının gelmesiyle beraber hızla çoğalan, pazar tezgahına düşen karpuz yanlış tüketildiğinde faydasından çok zararını ön plana çıkarıyor.
Eski Mısır dönemine kadar uzanan geçmişe sahip olan bu lezzetli meyve sindirimi kolaylaştırırken bağırsak sorunlarını gideriyor. Çekirdekleri ile birlikte tüketildiğinde vücuttaki toksinlerin atılımını hızlandırıyor. Onlarca şifası olan karpuz peki nasıl zehirliyor?
KARPUZ NASIL ZEHİRLER?
Karpuzun tarlada yetişme aşamasında azotlu gübre kullanımında yapılan yanlış, Nitrat seviyesini arttırıyor. Bu durum aşırı yüklemeden kaynaklı olarak toksik hale gelmesine sebep oluyor. Bu halde evlere kadar giren karpuz tüketildiği anda vücuda zehir alınmış olunuyor.
Düzenli olarak karpuz tüketenler her gün eksildiğinde yenisini ekleyenler farkında olmadan zehirlenmiş olabilir. Uzman isim uyarıyor. Karpuz tükettikten yaklaşık iki saat sonra şu belirtileri fark ediyorsanız doktora görünmeniz gerekiyor.
KARPUZ ZEHİRLEME- BELİRTİLERİ NELERDİR?
Karpuz zehirleme belirtileri arasında; mide bulantısı en sık görülen vakıadır. Bulantıya eşlik eden mide krampları sonrası yüksek ateş meydana geliyor. Ciddi baş ağrısı ve baş dönmesi problemi ilerleyen saatlerde kendisini gösteriyor. Mide bulantısı ile birlikte kusma ve şiddetli ishal şikayeti de görülebiliyor.
ZEHİRLİ KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?
Karpuzu satın aldıktan sonra zehirlenme riskine karşılık özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Karpuzu kestikten sonra iç kısmın daha sarı olduğu fark ediliyorsa tarladayken Nitrat seviyesinin yüksek olduğu anlamına geliyor. Özellikle kabuğun iç kenarlarındaki sarılık zehirlenmeye sebep olabiliyor.
Karpuzu tüketmeden önce bir bardak suyun içine koyup rengi kontrol edilebilir. Eğer suyun rengi parlak ve pembe bir renge dönüşmüşse bu karpuzda bol miktarda Nitrat bulunduğu anlamına gelir. Böyle bir durumda tüketilmemesi önerilir.
"Mide bulantısına ne iyi gelir?"
Mide bulantısı pek çok farklı nedenle ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Kısaca iştah kaybı ile karakterize edilen ve üst karın bölgesinde ortaya çıkan hoş olmayan bir duyum olarak tanımlanabilir. Sıklıkla sindirim sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlık sonucu olarak ortaya çıksa da baş dönmesi gibi başka bir nedene ikincil olarak da görülebilir.
Mide bulantısı ve sıklıkla bulantıya eşlik eden kusma herhangi bir hastalığa özel değildir. Mide - bağırsak enfeksiyonları, kalp krizi ve menenjit gibi birçok farklı hastalıkta görülebilen bir belirtidir. Hatta mide bulantısı bazen bazı mide kanseri gibi onkoloji branşına dahil hastalıklarda da görülebilir.
"Öksürüğe ne iyi gelir?"
Latince tussis olarak isimlendirilen kuru öksürük, boğaz ve hava yollarının yabancı partikül, mikrobik etkenler, sıvılar veya mukus gibi maddeleri uzaklaştırmak için oluşturduğu doğal ve istemsiz bir reflekstir. Öksürük geliştiğinde akciğer içerisinden hava hızlı ve patlayıcı şekilde atılır.
Bu atılım istemli veya bilinç dışı olarak gerçekleştirilebilir. Her ne kadar öksürük şikayeti masum bir belirti gibi görülse de bazı önemli hastalıkların da belirtisi olabileceği için dikkatli olunması gerekir. Öksürük şikayeti hakkında öksürüğe ne iyi gelir, balgamlı öksürüğe ne iyi gelir, kuru öksürüğe ne iyi gelir, en hızlı öksürük kesici nedir veya öksürük nasıl geçer gibi soruların yanıtları için yazının devamını takip edebilirsiniz.
"Boğaz ağrısına ne iyi gelir?"
Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlarda sıklıkla rastlanan belirtilerin başında gelen boğaz ağrsı, kontrol altına alınmadığında konuşma, yemek yeme ve hatta nefes almayı güçleştirebilir. Boğaz ağrıları genellikle evde uygulanan basit yöntemler ile kontrol altına alınabilir.
Fakat uzun süren ve şiddetli boğaz ağrılarında tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Boğaz ağrıları yaygın bir yanlış kanı olarak akla gırtlak kanseri başta olmak üzere bazı onkoloji alanlarını getirse de farenjit, bademcil iltihabı gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Hatta geçici veya tahriş nedeniyle de yaşanabilir.
"İshale ne iyi gelir?"
İshal (diyare), yirmi dört saatte üçten fazla sulu dışkılama veya anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılamadır. Bulaşıcı hastalıklar akut (aniden) ortaya çıkan ishal nedenleri arasında başta gelir.
İlginizi Çekebilir