© Malatya Time

Kent Peyzajında Devrim: Doğal Bitki Rehberleri Türkiye Genelinde Yaygınlaşıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilde "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi"ni başlatıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen protokol imza töreniyle, kentlerin iklim değişikliğine dirençli hale gelmesi ve doğal peyzajların korunması hedefleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 ilde başlattığı "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi" ile şehirlerdeki yeşil alanların tasarımını iyileştirmeyi amaçlıyor. Proje, kentlerin iklim değişikliğine uyum sağlamasını ve çevresel direncini artırmayı hedefliyor.

BİLİMSEL ESASLARA GÖRE SEÇİLEN BİTKİLER

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen "Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı"na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, "Her biri bilimsel esaslara göre özenle seçilmiş odunsu bitkiler sayesinde hem karbon tutulumunun artırılması sağlanacak hem de şehirlerimizin çevresel direnci güçlendirilecektir" dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI DİRENÇLİ ŞEHİRLER

Varank, projeyle birlikte doğayla uyumlu, çevreye duyarlı ve estetik değeri yüksek şehirlerin oluşturulmasının amaçlandığını belirtti. Bakan Yardımcısı, Türkiye’de yaşanan iklim değişikliği karşısında, şehirlerin altyapı ve yeşil alan planlamalarının yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

BİLİM VE KAMU İŞBİRLİĞİNE ÖVGÜ

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, üniversite-kamu işbirliğinin bu projede oldukça etkili ve başarılı olduğunu belirtti. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 22 ilin bitki rehberinin tamamlandığını ve yıl sonuna kadar 81 il için rehberlerin hazırlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

2025 İTİBARİYLE TÜM ŞEHİRLERİN HİZMETİNE SUNULACAK

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, rehberlerin 2025 yılı itibarıyla tüm Türkiye'deki illere sunulacağını belirterek, bu proje ile şehirlerin peyzajlarında doğa uyumlu, su tasarrufu sağlayan, yerel koşullara uygun bitkilerin kullanılacağı bilgisini paylaştı.

KAYNAK: ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER