© Malatya Time

Kiraz Dondu, Kayısı Yok Oldu: Çare Örtü Altı Üretimde

Kastamonu’da çiftçilere sera naylonu dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliği ve zirai donla mücadele için modern yöntemlere geçişin sinyalini verdi. Vali Dallı’nın “Malatya’da kayısı kalmadı” sözleri üretimde yeni bir dönemi başlattı.

Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen “Sera Örtüsü ile Sebzeler Her Dem Yeşil Projesi” kapsamında 870 çiftçiye sera örtüsü dağıtıldı. 5 milyon lira bütçeli projeyle çiftçiler, iklim krizine karşı daha dayanıklı hale getiriliyor.

“2000’DE 98 MİLYONDU, BUGÜN 138 MİLYON TON”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Türkiye’nin 2000’li yıllarda 98 milyon ton olan bitkisel üretiminin 2024’te 138 milyon tona yükseldiğini söyledi. Emiralioğlu, bu artışın sulama, modern tarım teknikleri ve üreticinin bilinçli çalışmasıyla gerçekleştiğini belirtti.

MALATYA’DAN ACI MESAJ: KAYISI YOK OLDU

Kastamonu Valisi Meftun Dallı ise konuşmasında iklim değişikliği nedeniyle yaşanan zirai donun etkilerine dikkat çekti. “Bu yıl Malatya’da kayısı yok oldu” diyerek çiftçilere çağrıda bulunan Dallı, örtü altı üretimin önemine vurgu yaptı.

ÇİFTÇİYE DESTEK ARTACAK

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, sadece bu yıl değil, 2025’te de 10 milyon liranın üzerinde bir kaynağın Kastamonu tarımına aktarılacağını söyledi. Kılıç, “Bu sadece başlangıç. Fide, tohum projeleriyle desteğimiz sürecek” dedi.

“KÖYLÜ DOMATES BİLE EKMİYOR”

Vali Dallı’nın köylerde üretimin durma noktasına geldiğini ifade eden sözleri dikkat çekti. “Köyde kimse domates, salatalık dikmiyor. Herkes marketten alıyor. Oysa 4-5 tavuk beslemek, birkaç domates yetiştirmek zor değil. Doğal gıdaya dönüş şart” dedi.

KAYNAK: İHA
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER