Kış Sebzelerinin Faydası Var, Ama Aşırıya Kaçmayın: Karotenemiye Riski
EKONOMİKışın çokça tüketilen ıspanak, havuç, marul, salatalık, karalahana, Brüksel lahanası, maydanoz, pancar, brokoli ve bal kabağı gibi sebzelerin içeriğinde bulunan karotenoidler vücutta antioksidan görevi yapıyor. Bu sebzeler bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu koruyor. Ancak turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ile sebzelerde bulunan karotenoidlerin aşırı miktarda vücutta bulunması, cildin sarı ve turuncu renk tonlarında olmasına yol açarak, aslında zararsız bir tablo olan karotenemiye neden olabiliyor. Özellikle bebeklerde çok sık görülen bu durum sarılıkla karıştırılabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Betül Merd, karotennoidler ve karotenemi ile ilgili bilgi verdi.
Kış aylarında sıklıkla tüketilen sebzeler arasında yer alan ıspanak, havuç, karalahana, brokoli ve bal kabağı gibi besinler, içerdikleri karotenoidlerle vücuda büyük fayda sağlıyor. Karotenoidler, bitkilerde bulunan ve sebzelerdeki turuncu, sarı ve kırmızı renkleri oluşturan pigmentler olup, vücutta antioksidan görevi üstlenerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanserle mücadelede etkili oluyor ve göz sağlığını destekliyor. Ancak uzmanlar, bu sebzelerin aşırı tüketilmesinin ciltte istenmeyen renk değişikliklerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.
KAROTENOID NEDİR?
Karotenoidler, bitkilerde bulunan doğal pigmentlerdir ve özellikle parlak renkli sebze ve meyvelerde bolca bulunur. 600’den fazla karotenoid türü olduğu bilinse de en çok üzerinde araştırma yapılanlar arasında alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopen yer alır. Bu pigmentler, bitkiler için önemli bir rol oynar ve fotosentez sürecini gerçekleştirir. İnsan vücudu da bu karotenoidleri antioksidan olarak kullanır ve vücudu çeşitli hastalıklardan korur.
HANGİ SEBZELERDE KAROTENOID BULUNUR?
Karotenoidler, özellikle turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda bulunur. Havuç, bal kabağı, ıspanak, marul, karalahana, brokoli, domates, maydanoz gibi kış sebzelerinin yanı sıra, mısır, papaya, kavun, portakal, kayısı, kivi, mango ve ananas gibi meyvelerde de karotenoid bulunur. Bu renkli sebze ve meyveler, vücudun ihtiyacı olan vitaminleri sağlar ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturur.
KAROTENOIDLERİN FAYDALARI
Karotenoidler, sağlık açısından birçok fayda sunar:
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Vücudu hastalıklara karşı korur.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR: Kanserin oluşumunu engelleyici özellikleri vardır.
GECE KÖRLÜĞÜNE İYİ GELİR: Göz sağlığını destekler.
SOĞUK ALGINLIĞINA İYİ GELİR: Vücutta detoks etkisi yaratır.
SİNİR SİSTEMİ SAĞLIĞINI DESTEKLER: Hafızayı güçlendirir ve sinir sistemini korur.
KİLO KONTROLÜ SAĞLAR: Tokluk hissi vererek kilo kaybını hızlandırır.
KARACİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLER: Karaciğer yağlanmasını önler.
KATARAKT RİSKİNİ AZALTIR: Gözlerde katarakt oluşumunu engeller.
AŞIRI KAROTENOID TÜKETİMİ CİLTTE RENK DEĞİŞİKLİKLERİNE YOL AÇABİLİR
Bununla birlikte, karotenoidlerin aşırı tüketimi vücutta istenmeyen etkilere neden olabilir. Karotenoidlerden en fazla bulunan beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüştürülerek depolanır. Ancak aşırı miktarda alındığında, kandaki karoten seviyesi yükselir ve ciltte sarı veya turuncu renk değişikliklerine yol açabilir. Bu duruma "karotenemi" veya "hiperkarotenemi" adı verilir.
Bebeklerde, özellikle havuç püresi içeren mamaların aşırı tüketilmesi sonucu bu durum daha sık görülmektedir. Ciltteki renk değişikliği zararsızdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Ancak uzmanlar, karotenoid açısından zengin sebzeleri dengeli bir şekilde tüketmenin önemine dikkat çekiyor.
Kış sebzelerinin sağlık açısından pek çok faydası olduğu bir gerçek. Ancak her besin maddesinde olduğu gibi, karotenoidler de dengeli tüketilmelidir. Karotenoidleri zengin kış sebzelerini tüketirken aşırıya kaçmamak, ciltteki renk değişimlerini önleyecek ve vücudun diğer sağlık faydalarından tam anlamıyla yararlanmanızı sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir