© Malatya Time

Konteynerler Yok, Esnaf Sokakta Kaldı!

Bu yazı dizisinin ikinci bölümünde, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin’in, deprem sonrası esnafın konteyner bulma zorluğunu ele alıyoruz. Keskin, “Bir yıl içinde kalıcı iş yerleri yapılacaktı ama bugün neredeyse ikinci yıl oldu, hala birçok esnaf konteyner bulamıyor” diyerek yaşanan krize dikkat çekiyor.

 

KONTEYNER BULAMAYAN ESNAFIN DRAMI

6 Şubat depremleri, Malatya’da sadece binaları yıkmakla kalmadı, binlerce esnafı da işsiz ve mekansız bıraktı. Şevket Keskin, esnafın yaşadığı en büyük problemlerden birinin konteyner eksikliği olduğunu dile getiriyor. “Malatya’da konteyner bulamayan birçok esnaf var. Kalıcı iş yerlerinin yapılacağı söylenmişti, ama bugün neredeyse iki yıl oldu, hala birçok esnaf açıkta. İş yerlerini kaybeden insanlar, geçici çözümlerle ekmek parası kazanmaya çalışıyor,” diye ekliyor.

Malatya’da konteyner bekleyen esnaf sayısının yüksek olduğunu belirten Keskin, bu duruma acil çözüm getirilmediği takdirde ticari hayatın tamamen durma noktasına geleceğini ifade ediyor. Küçük dükkan sahiplerinin 21 metrekarelik geçici konteynerlerde iş yapmaya çalıştığını belirterek, “Bu alanlar bir ayakkabı mağazası, çerezci ya da manifaturacı için yeterli değil. İnsanlar bu kadar küçük alanlarda nasıl ticaret yapacak?” diyerek konunun ciddiyetini vurguluyor.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Keskin, 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’ya verilen sözlerin tutulmadığını, kalıcı iş yerlerinin inşaatının neredeyse iki yıldır tamamlanmadığını belirtti. “Bizim esnafımız, kalıcı iş yerlerine kavuşacağı günü bekliyor. Bir yıl içinde tamamlanacağı söylenen projeler hala bitirilmedi,” diyor. Esnafın bu süreçte geçici çözümlerle hayatta kalmaya çalıştığını ve kalıcı çözüm için acilen adımlar atılması gerektiğini ifade ediyor.

Keskin, esnafın kendisine sık sık “Başkan, siz çağrı yaptınız, biz Malatya’ya geri geldik ama konteyner bulamıyoruz” şeklinde şikayetlerde bulunduğunu belirtiyor. Bu tür durumların esnafı ve ailelerini zor durumda bıraktığını ifade eden Keskin, kalıcı iş yerleri yapılana kadar daha geniş ve kullanışlı geçici çözümler üretilmesi gerektiğini vurguluyor.

YEREL YÖNETİMLERE ELEŞTİRİ

Keskin, konteyner ve kalıcı iş yeri konusundaki eksikliklerin yerel yönetimlerin yetersiz koordinasyonundan kaynaklandığını belirtti. “Esnaf, konteyner bulamıyor ve bu durumda kalıcı iş yerlerinin gecikmesi büyük sorun oluşturuyor. Yerel yönetimlerin bu konuda daha hızlı ve etkin adımlar atması gerekiyor,” diye konuştu.

ESNAFIN SABRI TÜKENİYOR

Keskin, konteyner bulamayan esnafın artık sabrının kalmadığını, geçici çözümlerle ekmek kazanmaya çalıştıklarını ifade ediyor. “Esnafın sabrı kalmadı. Biz, bir yıldır bekliyoruz, neredeyse iki yıl olacak ama hala bir çözüm göremiyoruz. Kalıcı iş yerlerinin yapılması hayati önem taşıyor,” diyerek çağrısını tekrarlıyor.

BÖLÜM: 1

https://www.malatyatime.com/haber/reise-seslendi-esnaf-bu-yuku-kaldiramaz-102664

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER