© Malatya Time

Kurban Hisseleri Fiyat Farkıyla Satılabilir Mi?

Bin lira veren de ortak, iki bin lira veren de… Peki nasıl caiz oluyor? Kurban hisseleri eşit değilse ibadet geçerli mi? Fiyat farklı ama hisse aynıysa, işin hükmü ne olur?

 

FİYAT FARKI CAİZ, HİSSE FARKI DEĞİL

Kurbanlık hayvanın hissedarları aynı kiloda ve aynı gramda ortak olmak şartıyla, farklı fiyatlardan hisse satın alabilir. Bir kişi hissesi için 1000 TL, bir diğeri 500 TL, bir başkası 2000 TL verebilir. Bu durum kurbanın geçerliliğini etkilemez.

ÖNEMLİ OLAN HİSSENİN EŞİTLİĞİ

Her biri yedi kişilik hissedarlarda her bir ortak, kurbanın yedide birine malik olmalıdır. Ödeme farklı olsa da, et olarak paylar eşit olmalıdır. Kimse diğerinden fazla ya da eksik hisseye sahip olamaz.

KURBAN SATIN ALIMINDA HİBE DE MÜMKÜN

Bir kişi birden fazla hisse alıp bir kısmını başka kişilere hediye edebilir. Satın alan kişi, kurbanın sahibi olduğundan dilediği gibi tasarruf edebilir. Ama bu hibe edilen hisseler de yine yedi eşit parçaya bölünmüş olmalı.

FİYAT FARKI SATIŞTA PROBLEM DEĞİL

Kurban satıcısı da her bir hissesi için farklı fiyat belirleyebilir. Örneğin bir müşteriye 1100 TL’den, diğerine 900 TL’den satış yapabilir. Bu uygulama da dinen sakıncalı değildir.

FİYAT ESNEKLİĞİ VAR, HİSSE ESNEKLİĞİ YOK

Hisse fiyatlarında serbestlik olabilir ama etin paylaşımı konusunda tam bir adalet şarttır. Bu adalet gözetilmezse kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılmaz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER