© Malatya Time

Kurban kemiğini sakın çöpe atmayın! Doğal kolajen deposu kurban kemiği nasıl değerlendirilir? Etli kemik suyu nasıl saklanır?

Kurban Bayramı boyunca kesilen etin saklanabilmesi için farklı alternatifler bulunuyor. Kurban eti kuşbaşı, ızgara, haşlama yapılarak değerlendirebilir, kıyması çektirerek köfte yapılarak tüketilebilir. Peki kurbandan kalan kemik ile neler yapılabilir? İşte detaylar…

Kurbandan kalan kemiği çöpe atmadan önce bir kez daha düşünün. Uzmanlar kurban kemiği içerisinde bulunan iliğin bin derde deva olduğunu söylüyor. Vücudun genel bağışıklığını destekliyor. Bedenin daha enerjik ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyor.

Kemik iliği içerisinde bulunan kolajen sayesinde vücudun kaybettiği kolajen dengesi geri kazanılyor. Bu sayede kemik erimesi ve kemiklerde güçsüzlük problemi ortadan kalkarken ilerleyen yaş ile birlikte başlayan yaşlanma etkisi azalıyor.

Hücreleri besleyen ve yenileyen vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getiren kemiği kullanmak için uygun yöntemler bulunuyor. Kurban eti haşlandıktan sonra elde edilen kemik çorba yapılarak tüketilebilir. Vücudun kaybettiği tüm vitamin ve mineraller bu sayede geri alınabilir.

KURBAN KEMİĞİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Kurban bayramında kesilen hayvanın arka bacak üst kısmı içerisindeki ilik çorbada kullanılabilir. Kurban eti ayrıldıktan sonra kalan kemikler sıyrılıp poşetlere bölünerek dondurucuya kaldırılır.

Kurbandan elde edilen kemik tüm yıl boyunca çorba yapılarak ya da yemek içerisine tat vermesi için bir parça alınıp tüketilebilir.

KURBAN KEMİĞİNDEN DOĞAL KOLAJEN NASIL ELDE EDİLİR?

Kemik iliği suyu yapmak isteyenler ise büyükbaş hayvandan yararlanabilir. İşte o pratik tarif:

Kemikler bir tencerede biraz et ile birlikte haşlanır. Kaynama belirtisi gösterdiğinde kısık ateşe alınarak 4,5 saat boyunca haşlamayı bırakılır.

Haşlanan kemikler çıkarılarak etleri sıyrılır. Ardından kemikler tekrar tencereye alınarak üzerine bir bardak sirke dökülür. 10 saat boyunca kısık ateşte kaynamaya devam ettirilir.

Pişirme süresi tamamlandığında jöle kıvamında kemik suyu buz torbalarına dökülerek dondurucuda muhafaza edilebilir. Alternatif olarak plastik bardak ya da şişelerde toplanıp dondurucu gözünde 6 aya kadar muhafaza edilebilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER