© Malatya Time

Malatya Büyükşehir Belediyesi, 8,5 Milyar TL'lik Kredi Yapılandırma Süreci Başlatıyor

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, geçmiş dönemlerden kalan borçların yapılandırılması için alınan borçlanma kararının iptal edilerek, yeni bir borçlanma yetkisi olmaksızın kredi yapılandırma işlemlerinin Başkan Sami Er'e yetki verilmesi suretiyle yürütülmesine karar verdi.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı ilk toplantısında, belediyenin geçmiş dönemlerden kalan kredilerinin yapılandırılması amacıyla alınan önemli bir karar gündeme geldi. Meclis, önceki borçlanma kararını iptal ederek, yeni bir borçlanma yetkisi olmaksızın, kredi yapılandırma sürecini yürütme yetkisini Başkan Sami Er'e verdi.

BORÇ YAPILANDIRMA SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?

Geçmiş dönemlerde kullanılan değişken yüksek faizli kredilerin yapılandırılması amacıyla, İller Bankası aracılığıyla 8,5 milyar TL’ye kadar gayri nakdi kredi kullanılması planlanıyor. Yapılandırma sürecinde, mevcut borçların kapatılması amacıyla finansman kuruluşlarından temin edilecek kredi, doğrudan mevcut alacaklı finansman kuruluşu hesaplarına aktarılacak. Bu işlem, yeni bir borçlanma olarak değerlendirilmeyecek.

TEMİNAT MEKTUPLARININ İADESİ VE KREDİ KULLANIMI

Toplantıda alınan karar doğrultusunda, İller Bankası tarafından Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası’na hitaben düzenlenen toplam 8,5 milyar TL’yi aşmayan teminat mektupları iade edilerek, bu mektuplara karşılık kullanılan krediler yapılandırılacak. Krediye ilişkin ödemeler, İller Bankası’nın teminat olarak alacağı belediye gelirlerinden karşılanacak.

KREDİ TEMİNATI VE MAL VARLIKLARI ÜZERİNDEKİ İŞLEMLER

Kredi yapılandırma sürecinde, kredinin ödenmemesi halinde İller Bankası’nın talebi doğrultusunda, belediyeye ait tesis, inşaat ve gayrimenkuller ipotek edilebilecek. Ayrıca, belediyenin gelir ve alacaklarının İller Bankası'na temlik edilmesi, ticari işletmelerin rehin verilmesi gibi işlemler de gündeme gelebilecek. Başkan Sami Er'e, bu süreçte gerekli evrakların imzalanması ve yapılandırma işlemlerinin yürütülmesi için yetki verildi.

İPTAL EDİLEN BORÇLANMA KARARI

16 Temmuz 2024 tarihli 305 sayılı meclis kararı ile alınan önceki borçlanma yetkisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yapılandırma konusundaki mütalaası doğrultusunda iptal edildi. Bakanlık, değişken yüksek faizli kredilerin yapılandırılmasının yeni bir borçlanma olarak değerlendirilmemesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

HABER MERKEZİ-MALATYA 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER