© Malatya Time

Malatya Depremi Enerji Transferini Güneye Kaydırdı, Hakkari ve Suriye Risk Altında

Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depremin enerji transferinin Hakkari ve Suriye’ye kaydığını gösterdiğini belirtti. Çelik, Kahramanmaraş’ta meydana gelebilecek bir depremin Mardin ve Cizre’de ciddi yıkıma yol açabileceği uyarısında bulundu.

Malatya'nın Kale ilçesinde sabah saatlerinde 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), çevre illerde de hissedilen depremin ardından herhangi bir hasar bildirilmediğini açıkladı. Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik ise, bu depremin enerji transferinin güney ve doğu yönüne kaydığını gösterdiğini belirtti.

YENİ FAY HATLARI OLUŞTU, GÜNEYDOĞU RİSK ALTINDA

Çelik, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra birçok yeni fay hattının oluştuğunu ve bu durumun Güneydoğu’daki levha hareketlerini etkilediğini ifade etti. "Enerji birikimi Hakkari ve Suriye’de yoğunlaştı. Malatya’da ve daha önce Elazığ’da meydana gelen depremler bu enerji birikiminin bir sonucu" dedi. Çelik, önümüzdeki süreçte Hakkari ve Suriye'nin riskli bölgeler ilan edilebileceğini belirtti.

YÜKSEK KATLI BİNALAR İÇİN UYARI

Çelik, özellikle yüksek katlı binaların depremde büyük risk oluşturduğunu belirterek, "Yüksek binaların 3-4 katı geçmemesi gerekiyor. Deprem sırasında bu tür binalar ciddi yıkım riski taşıyor" dedi. Yüksek binaların ağırlığına dikkat çeken Çelik, "Bir kolonun içine yerleştirilen 15 demir şişe karşı binanın ağırlığı 8 bin ila 10 bin ton arasında değişiyor. Bu binalar sallandığında yıkılma olasılığı oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.

MARDİN VE CİZRE İÇİN TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Çelik, Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelebilecek olası bir depremin Mardin ve Cizre gibi bölgelerde yıkıma neden olabileceğini ifade etti. Güneydoğu Anadolu'daki bu tür risklere karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Enerji birikimi halen devam ediyor ve yüksek katlı yapılardan kaçınılması şart" diye konuştu.

OLASI DEPREM RİSKİ GÜNEY VE DOĞUYA KAYIYOR

Çelik, son depremlerle birlikte enerji transferinin Hakkari ve Suriye'ye kaydığını, bu bölgelerde olası bir depremin ciddi yıkıcı etkiler yaratabileceğini belirtti. Bu nedenle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde riskli yapıların güçlendirilmesi ve yüksek katlı binaların kullanımının azaltılması gerektiğine dikkat çekti.

KAYNAK: İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER