© Malatya Time

Malatya İçin Deprem Alarmı: FIRATSİFED Başkanı Yasemin Açık’tan Çarpıcı Uyarı

FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 17 Ağustos 1999 deprem felaketinin 25. yıl dönümünde Malatya ve çevresi için önemli açıklamalarda bulundu. Depremin yıkıcı etkilerine karşı dayanıklı yapılar ve güvenli şehirler inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. 6 Şubat 2023’te Malatya’yı vuran büyük depremin ardından, FIRATSİFED Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık’tan çarpıcı uyarılar geldi. Açık, Malatya’nın depreme dayanıklı yapılar ve güvenli şehirler inşa ederek gelecekteki felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

FIRATSİFED (Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan büyük depremin 25. yıl dönümünde Malatya ve çevresinde deprem gerçeğiyle yüzleşme çağrısında bulundu. Açık, bu felaketin Türkiye'nin deprem gerçeğine yönelik farkındalığını artırma konusunda bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

MALATYA DA BU BÖLGELER ARASINDA YER ALIYOR 

Prof. Dr. Açık, “17 Ağustos, ülke tarihimizin en acı günlerinden biri. Binlerce canımızı kaybettik ve deprem gerçeğine karşı ne kadar hazırlıksız olduğumuzu acı bir şekilde öğrendik. Ancak, kentsel dönüşüm çalışmaları başlamış olsa da, ülkemizdeki kalitesiz bina stokları ve denetim eksiklikleri nedeniyle benzer felaketlerle sarsıldık. Elazığ, İzmir ve en son 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız büyük afetlerin izlerini hala silmeye çalışıyoruz. Malatya da bu bölgeler arasında yer alıyor ve geçmişte yaşanan depremlerle büyük kayıplar verdi. Tüm bu afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum” dedi.

MALATYA İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGEDE YER ALIYOR 

Açık, FIRATSİFED olarak faaliyet gösterdikleri bölgelerin yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çekti ve “MTA’nın diri fay haritasına göre Bingöl ve Tunceli birinci, Elazığ ve Malatya ise ikinci derece riskli bölgelerde yer alıyor. Bu nedenle hem ülkemizin hem de bölgemizin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi şart. Bilimin ışığında dayanıklı yapılar ve güvenli şehirler inşa ederek, can ve mal kaybını önleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ESNAF BÜYÜK ZORLUK YAŞADI 

Ekonomik kayıplara da değinen Prof. Dr. Açık, “Depremler sonrası birçok esnaf dükkanını açamadı ve küçük işletmeler büyük zorluklar yaşadı. Bu durum, hem bölge hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. ‘Fabrika Yapan TOKİ’ modelini destekliyoruz. Deprem bölgelerindeki büyük işletmeler ve KOBİ’lerin bu modelle fabrika veya atölye sahibi olabilmesi, ekonomik gelişimi hızlandıracaktır” dedi.

KAYNAK: İHA 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER