Malatya Ve Çevresi İçin Uyarı: Yeni Depremler Kapıda
ÇEVREProf. Dr. Ercan Aksoy, 6 Şubat depremlerinde kırılan faylar üzerinde büyük bir deprem beklenmesinin yanlış olduğunu belirterek asıl tehlikenin Palu-Bingöl hattındaki sismik boşlukta olduğunu söyledi. “Deprem süresi doldu, sadece zamanı bilinmiyor” uyarısında bulundu.
Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, özellikle 6 Şubat depremleri sonrası kırılan faylarda yeni bir büyük depremin beklenmesinin doğru olmayacağını belirtti. Aksoy, asıl tehlikenin uzun süredir sessizliğini koruyan Palu-Bingöl hattında olduğunu vurguladı.
“KIRILAN FAYLAR DEĞİL, SUSANLAR TEHLİKELİ”
2020 yılından itibaren Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde başlayan sismik hareketliliği değerlendiren Aksoy, “Kırılan fayların yeniden büyük bir deprem üretmesi için zamana ihtiyaç var. Ancak Palu-Bingöl hattı gibi uzun süredir sessiz kalan alanlar sismik boşluk olarak değerlendiriliyor ve bu bölgeler ciddi risk taşıyor” dedi.
“ZEMİNE GÖRE YAPI, FAYA GÖRE YERLEŞİM ŞART”
Özellikle Malatya Yeşilyurt, Elazığ, Sincik, Göksun ve Hatay bölgelerinde fay uç noktalarında halen artçı depremlerin sürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Aksoy, “Kırılmayan segmentler potansiyel risk barındırıyor. Bu bölgelerde yapılaşmaya çok dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
“YEDİSU FAYI 250 YILDIR SUSKUN”
Yedisu ile Karlıova arasındaki fay hattının 1784’ten bu yana büyük bir deprem üretmediğini hatırlatan Aksoy, “Bu bölge de sismik boşluk. 75 kilometrelik bir fayın tamamı kırılırsa 7’nin üzerinde bir deprem yaşanabilir” dedi.
“İSTANBUL DEPREMİ, KÜÇÜK BİR HATIRLATMA”
23 Nisan'da İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 200’e yakın artçının meydana geldiğini belirten Aksoy, Marmara’da da benzer şekilde kırılmayan fay segmentlerinin bulunduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
KAYNAK: İHA
İlginizi Çekebilir