© Malatya Time

Malatya'da Kuru Kayısı İhracatında Rekor: Eylül Ayında 9 Bin Ton

Malatya'dan 2024 yılı Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 45 milyon dolar gelir elde edildi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, depremlere rağmen yıl sonu hedeflerinin 100 bin ton olduğunu belirtti.

2024 yılı Eylül ayında Malatya'dan 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 45 milyon dolar gelir elde edildi. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşılayan Malatya, bu başarıyla yıl sonu için koyduğu 100 bin ton ihracat hedefinde önemli bir adım attı.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 6 Şubat 2023 depremlerinin yarattığı zorluklara rağmen ihracatta sapma olmadığını ve çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

“ALTIBUÇUK AYLIK HEDEF 50 BİN TON İHRACAT”

Ramazan Özcan, depremler nedeniyle bazı fabrikaların tam kapasite çalışamamasına rağmen, Eylül ayında gerçekleştirilen 9 bin tonluk ihracatın, yıl sonu için konulan 100 bin ton hedefine ulaşmada önemli olduğunu vurguladı. "Hedefimiz, ilk altı ayda 50 bin ton ihracata ulaşmak," dedi.

“İŞÇİ İHTİYACI HAD SAFHADA”

Kayısı sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan birinin iş gücü eksikliği olduğunu dile getiren Özcan, "Fabrikalarımızda işçi ihtiyacımız çok yüksek. Tam kapasite üretime ulaşamıyoruz. Ancak, Ekim ve Kasım aylarında yüzde yüz kapasiteye ulaşmak için yoğun çalışmalar sürdüreceğiz," diye ekledi. Başkan Özcan, bu süreçte 30 bin ton ihracat gerçekleştirmeyi ve yıl sonunu 50 bin tonla kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

Malatya’nın coğrafi işaret tescilli kayısıları, dünya pazarlarında büyük talep görmeye devam ederken, sektör temsilcileri, 2023'te yaşanan kayıpları bu yıl telafi etmeyi planlıyor. Yıl sonu hedefi olan 100 bin ton ihracat için tüm imkanlar seferber edilmiş durumda.

KAYNAK: İHA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER