© Malatya Time

Malatya’da Ne Yenir?

Malatya'yı ziyaret ederek turistik yerleri gezmek isteyen ya da yolu bu ilden geçenler Malatya’da Ne Yenir? sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...

Malatya’nın ünlü yemekleri arasında gösterilebilecek kocaman bir listeden ayrıca söz edilebilir. Fakat çoğu kişi Malatya’yı kayısı veya tarhana üzerinden değerlendirir. Oysa Malatya, dünya üzerindeki kayısı ihtiyacının %80’i tek başına karşılayabilen bir bölge olmasına rağmen Malatya yemekleri de bir o kadar meşhurdur. 

Genel olarak baktığımızda ise “Malatya nesi ile meşhur” sorusuna şu yanıtları verebiliriz: Bulgur, gün kurusu, Malatya peyniri, tarhana, maş, kayısı ve üzüm pestili. Ayrıca bunların yanı sıra şehir içinde, Malatya kebabı olarak da bilinen farklı kebap çeşitlerine rastlamak mümkün. 

Öte yandan ana yemekler kategorisinde incelediğimizde Malatya’nın en meşhur yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Gırık (Sulu Köfte)

Malatya’nın yemekleri arasında gösterilebilecek ilk yemek, gırık olarak bilinir. Gırık, yörelere göre yapımı değişen ve bazı ilçelerde haşıl olarak yapılan bir çeşit sulu köftedir. Ana malzemeleri ise tereyağı, kıyma ve bulgurdur. Normal sulu köfteye kıyasla daha lezzetli olmasını sağlayan ise daha az sebzeye yer verirken, bulgur ve unun aynı andan kullanılmasından ileri gelir. Ayrıca pişirme aşamasında da bazı farklılıklar gözlemlenir.

Banık (Bulgurlu Köfte)

Malatya banık yemeği panık ya da banik olarak da bilinir. Hatta bazı yörelerde panik olarak bile söylendiği gözlemlenebilir. Öte yandan banık; çekme kıymanın bulgur, kekik ve reyhanla desteklendiği bir bulgur köftesidir. Banık yemeğini bu denli meşhur kılan ise Malatya bulguru ile yapılmış olmasından ileri gelir.

Kayısı Kavurması

Malatya kayısılı kavurma denildiğinde pek çok kişi sendelese de Malatya içerisinde oldukça bilinen ve tercih edilen yöresel bir yemektir. Kayısılar, soğan ve tereyağı eşliğinde kavrulduktan sonra nane ve maydanoz gibi sebzelerle de desteklenir. Malatya usulü kayısı kavurması bu anlamda pek çok kişi için tatlı ile tuzlu birleşiminin örneğidir.

Kayısı Tatlısı

Malatya kayısı tatlısı ile de ayrıca tanınır. Kayısının bu denli ön planda olması ise bölge halkının %90’ının geçimini kayısı hasadı ile sağlıyor olmasından ileri gelir. Kayısı tatlısı ise pekmez, şeker ve şerbet gibi ek yardımcılar ile desteklenene bir tür tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkar. Malatya yemekleri arasındaki yerini ise gün kurusunun mayhoş ama tatlı tadımından alır.

Kabaklı Şam Kebabı

Malatya’nın en meşhur yemekleri listesi arasında gösterilebileceklerden bir tanesi de kabaklı şam kebabıdır. Kabaklı şam kebabı, adından da anlaşılabileceği üzere kabak ile yapılır. Fakat zannedildiği gibi et ile değil; yalnızca kabak, un, yumurta ve benzeri baharatlar ile yapılır. 

İrinti Çorbası

Malatya irinti çorbası ismi özelinde hayli değişik görülse de esasında; nohut, siyah mercimek, bulgur ve fasulye ile yapılan güzel bir çorba çeşididir. Bu çorbanın püf noktası ise yine kullanılan bulgurun kalitesinden ve kavurma işleminin uzun tutulmasından ileri gelir.

Simit Pilavı

Malatya simit pilavı bazı Malatya ilçe ve köylerinde sümüt olarak da bilinir. Bulgur, soğan ve salça ile yapılan klasik bir pilav türüdür. Malatya özelinde pişirilen bu pilavın ana püf noktası ise bulgur miktarının ve suyun dengeli bir şekilde kullanılmasıdır. Öte yandan bu pilav için hem domates salçası hem de biber salçası aynı anda kullanılır. Bu bakımdan diğer pilav türlerine kıyasla daha lapa kıvamında olduğu da söylenebilir.

Acılı Ayran

Malatya acılı ayran en sık tercih edilen ve özellikle turistlerin en çok ilgisini çeken içeceklerden bir tanesidir. Çünkü pirpirim denilen bir ot ve biberler ile yapılır. Ayrıca Malatya yemekleri arasında gösterilen bu içeceğin hazır olması için en az 2 gün boyunca dinlendirilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER