© Malatya Time

Malatya'da orta hasarlı binalar yıkılacak mı? Uzmanlar ne diyor?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük hasar alan Malatya'da, ağır hasarlı binaların yıkımı devam ederken gözler orta hasarlı binalara çevrildi. Orta hasarlı tespiti yapılan evlerin yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu. Peki, orta hasarlı binalar da yıkılacak mı? Uzmanlar bu konuda ne diyor? Vatandaşların, en çok merak ettiği konuların başında gelen orta hasarlı binalarla ilgili neler yapılacak? Uzmanlar, bu konuda orta hasarlı olan yapıların yüzde 50'sinin kurtarılabileceği görüşünü savunuyor.

Malatya'da yıkıcı depremlerden sonra son bilgilere göre, 45 bini aşkın binanın yıkık, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve orta hasarlı olduğu açıklandı. Bir yandan ağır hasarlı binaların yıkımı devam ederken diğer yandan da orta hasarlı binaların akıbetinin ne olacağı gündemdeki yerini koruyor. 

MALATYA'DAKİ ORTA HASARLI BİNALAR YIKILACAK MI?

Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta hasarlı binalarla ilgili yapılacak olan çalışmayı açıklamıştı. Bakan Kurum, orta hasarlı binaların da yıkılacağını ve güçlendirme yapılmayacağını açıklamıştı. Zaman içerisinde yapılan çalışmalar durumu değiştirdi. 

UZMANLAR, ORTA HASARLI BİNALAR İÇİN NE DİYOR?

Son olarak alınan uzman görüşlerine göre, orta hasarlı binaların çoğu kurtarılabilecek duurmda. Çünkü hasar tespiti yapılırken, duvarları yıkılan evlere de ağır hasarlı raporu verildiği iddia ediliyor. Oysa kolon ve kirişlerde sorun olmadıkça binaların kurtarılabileceğini açıklayan uzmanlar, vatandaşları bu konuda uyarıyor. Erkenden acele edip evlerinden kapı ve pencerelerin sökülmemesini isteyen uzmanlar, iyi bir çalışmayla milli servet olan bu yapıların kurtarılabileceğini bildiriyor. Öte yandan son meclis toplantısında konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da bu yönde bilgiler aktarıp vatandaşları uyarmıştı.

HABER MERKEZİ-MALATYA TİME

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER