© Malatya Time

Malatya’da Üreticiler Alarmda: Kayısı Ağaçlarının Ömrünü Yiyip Bitiren Hata...

Dünyanın kuru kayısı üretim merkezi Malatya’da, üreticilere doğru budamanın önemi hatırlatıldı. MTÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, yaprak dökümünden sonra budamanın yapılmasının, meyve verimini ve ağaçların ömrünü uzatacağını belirtti.

Malatya, dünya kuru kayısı üretiminin %85’ini gerçekleştirirken, kayısı üreticilerine yönelik önemli uyarılar geldi. Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yıldırım, budamanın meyve ağaçlarının fizyolojik dengesi ve verimliliği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Yıldırım, budamanın sadece ağaçları kesmekten ibaret olmadığını, doğru zamanda ve doğru teknikle yapılmasının, ağaçların ömrünü uzattığını ifade etti.

YANLIŞ BUDAMA AĞAÇLARI KURUTUYOR

Yıldırım, yanlış yapılan budamanın ürün verimini olumsuz etkilediğini ve ağaçların ömrünü kısalttığını belirtti. Bu nedenle budamanın, ağaçların fizyolojik dengesi bozulmadan, yaprak dökümünden sonra yapılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde, ağaçların meyve verimi artarken, ömürleri kısalıyor ve daha genç yaşta kuruyup gidiyor.

BUDAMA EKİPMANLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Prof. Dr. Hakan Yıldırım, üreticilere budama sırasında kullanılan makas ve testerelerin sadece kendi bahçelerinde kullanılmasını önerdi. Farklı bahçelerde kullanılan ekipmanlar, hastalık bulaşmasına neden olabilir. Ayrıca budama atıklarının da bahçeden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.

KAYNAK: İHA 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER