Malatya’nın ilk şehir devleti, Anadolu’da “Medeniyetin ilk noktası” meşhur Aslantepe Ören Yeri özelliği nedir? Nasıl gidilir, açık mı?
MALATYA HABERLERİMalatya'nın meşhur müzesi Aslantepe Ören Yeri tarihe ışık tutan belirli saat aralıklarında ziyaretçi kabulüne açık olan bu eşsiz mimari yapı Roma ve Bizans dönemine aittir. Aslantepe Ören Yerini bu kadar meşhur hale getiren şey nedir? Kim tarafından hangi tarihte meydana getirilmiştir. İşte detaylar…
Malatya'nın meşhur doğa güzellikleri, damakta ayrı bir lezzet oluşturan Malatya yemekleri, hoşgörü ile yaklaşan insanları, tarihe kapı aralayan eşsiz mimari geçmişi ile bir kez daha buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük höyükleri arasında kabul edilen Aslantepe Ören Yeri Malatya'nın 7 kilometre Kuzeydoğusunda yer alır. Arkeolojik çalışmalara yön veren bu özel alan yıllardır korunuyor. Düzenli olarak ziyaretçilerini kabul ediyor.
30 metre yüksekliğe sahip olan bu höyük milattan önce 5000 yıllarında oluşmuştur. Milattan sonra 11.yüzyıla kadar iskanı gerçekleşir. Milattan sonra 5. ve 6.yüzyıllarda Roma Höyüğü olarak ardından Bizans mezarı olarak kullanılır. 200 X 120 metrekare boyutunda bir alanda yerleştirme sahiptir.
ASLANTEPE ÖREN YERİ UNESCO LİSTESİNE ALINIR!
Aslantepe Höyüğünün en önemli özelliği 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine geçici olarak eklenir. Aradan geçen yılların ardından 2021 yılında Çin'in ev sahipliği yaptığı UNESCO'nun 4.Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınır.
ASLANTEPE ÖREN YERİNDE NE YER ALIR?
Aslantepe Höyüğü araştırmalar sırasında Geç Hitit dönemine ait iki aslan heykeli bulunur. Kral Tarhunza’ya ait olan bu eserler o dönemin saray duvarlarındaki Hitit sanatını ve dinini yansıtan taş levhalar ile desteklenir. Aslan ve kral heykelleri 1930'lu yıllarda Ankara'daki Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne götürülür ve orada sergilenir. Kral Tarhunza’ya ait olan iki aslan heykeli ile duvar kabartmaları müzenin girişine yerleştirilir.
ASLANTEPE ÖREN YERİ HANGİ DÖNEME IŞIK TUTAR?
Tarihe ışık tutan bu yapı o dönemde güçlü bir aristokrasinin bulunduğu ve ilk devlet şeklini ortaya çıktığı kültürel dini malzemeleri ortaya koyuyor. Bu höyük için ilk kazı çalışmaları ise 1932 yılında başlatılır. Roma ve Bizans dönemine tanıklık eden kalıntılar günümüze kadar aktarılır. Son Kalkolitik çağdan Geç Hitit dönemine kadar olan süreç burada aktif olarak yaşam alanı olarak kullanılmıştır.
ASLANTEPE ÖREN YERİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?
Malatya'nın meşhur Aslantepe Höyüğü Anadolu'nun ilk şehir devleti olma özelliği ile ön plana çıkar. Sarayın girişindeki aslan heykelleri o dönemin sanat anlayışına da ortaya koyuyor. Anadolu'da tespit edilen ilk ticaret merkezi olan Göbeklitepe'nin ardından ilk ticari faaliyetlerin gerçekleştiği bir ören yeri olarak kabul görür. İlk ticari mühür ise yine burada keşfedilir. Bu yönüyle medeniyetin ilk noktası olarak tarihe damga vurur.
ASLANTEPE ÖREN YERİ AÇIK MI?
Aslantepe Ören Yeri içerisinde ilk savaş aletleri olduğu tespit edildi. Dünyanın ilk kerpiç sarayı yine buradadır. Medeniyetin doğuşu olarak kabul edilen ilk ticari mührün kullanıldığı bölge olma özelliğine sahiptir. Aslantepe Ören Yerine girişler ücretsizdir. Yaz ve kış dönemi olarak ayrılan bu ziyaretler sabah 08.00 ile akşam 19.00 arasında değişebiliyor.
ASLANTEPE ÖREN YERİNE NASIL GİDİLİR?
Aslantepe Ören yeri Malatya Battalgazi ilçesinde Orduzu Mahallesinde bulunuyor. Malatya il merkezinden Battal Gazi ilçe yoluna girilir. Göztepe sapağından sağa dönüldüğünde Orduzu yoluna geçerek Ören yerine ulaşılabiliyor. Tabelalar ile de yönlendirme yapılabiliyor. Arabayla 10 dakikada Malatya'dan ulaşım sağlanabiliyor.
İlginizi Çekebilir