© Malatya Time

Malatya’nın Tarihi Bakırcılar Çarşısı ve Yeni Yaşam Alanları Yeniden İnşa Ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’nın tarihi Bakırcılar Çarşısı’nın yeniden inşa edileceğini ve çarşının modern yaşam alanlarıyla birleştirileceğini açıkladı. Kurum: "Her şeyi bitirdiğimizde Saray mahallesinden başlayıp İnönü ve Turgut Temelli Caddeleri ile Niyazi Mısri Çevreyolu arasına kadar devasa bir alanda Malatyamızın merkezini, en güzel şekilde genişletmiş olacağız. Sizlere söz veriyorum, ilk günkü aşkla daima milletin çağırdığı yerde olmaya sizin hemen yanı başınızda durmaya devam edeceğiz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki çalışmaların geniş kapsamlı bir anlayışla yürütüldüğünü ve tarihi eserlerin de yeniden hayat bulduğunu açıkladı. Malatya’nın gözbebeği olan Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda hızla devam eden projelerde yeni konut, ofis ve dükkanlarla modern yaşam alanları oluşturuluyor. Bakan Kurum, 2025 yılına kadar tüm deprem izlerinin silineceğini belirterek, Söğütlü Cami’nin Selçuklu ve Osmanlı mimarisiyle yeniden inşa edileceğini söyledi.

İNÖNÜ, TURGUT TEMELLİ CADDESİ, NİYAZİ MISRİ ÇEVREYOLU ARASINA KADAR DEVASA BİR ALAN... 

Deprem bölgesi illerde sürdürülen çalışmaların bütüncül bir şekilde ele alındığını ifade eden Bakan Kurum, ”Sadece yeni konutlar yapmıyoruz, ecdat yadigarı eserlerimizi de ihya ediyoruz. Malatya’nın göz bebeği Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda tüm hızımızla çalışıyoruz. Çarşı Projemizde Şire Pazarı, Kuyumcular, Yüzüncü Yıl ve Bakırcılar Çarşılarıyla konut, ofis ve dükkanlarımızla Malatya’nın şanına yaraşır bir yaşam alanı kuruyoruz. Bu tarihi alanımızı Saray mahallesindeki konut, ofis ve dükkanlarla ve yeni yeşil alanlarımızla bütünleştiriyoruz. Hem Org. Hakkı Akoğuz Kışlası’nın bir kısmında hem de Eski Köy Garajı’nın bulunduğu yerde yeni konut ve işyerlerimize başlıyoruz. Her şeyi bitirdiğimizde Saray mahallesinden başlayıp İnönü ve Turgut Temelli Caddeleri ile Niyazi Mısri Çevreyolu arasına kadar devasa bir alanda Malatyamızın merkezini, en güzel şekilde genişletmiş olacağız. Sizlere söz veriyorum, ilk günkü aşkla daima milletin çağırdığı yerde olmaya sizin hemen yanı başınızda durmaya devam edeceğiz. Bizim hızımızdan rahatsız olanlara vatandaşımızla aramızdaki bağdan endişe duyanlara aldırmayacağız. Sizin geleceğiniz için, Malatya’nın çocukları için canla başla çalışacağız. Ve inşallah, 2025 yılı bittiğinde, Malatya’da ve tüm deprem bölgesinde afetin tüm izlerini, hep birlikte sileceğiz. Güzel günlere hep birlikte kavuşacağız. Bizim inancımız camilere göz bebeğimiz gibi bakmamızı, onları ihya etmemizi emrediyor. Ecdadımız, bu topraklarda kurdukları tüm şehirleri cami etrafında geliştirmiş; camileri, şehirlerin tam kalbine yerleştirmiştir. Biz de atalarımızdan aldığımız ilhamla; camilerimizin şehrin en göz alıcı noktalarında yer almasını istiyoruz. Söğütlü Camimizin projesinde de aynı hassasiyeti koruyoruz. Camimizi tamamladığımızda 4 minaresi, 24 metre çapında ana kubbesi, 5 yan kubbesiyle; Selçuklu ve Osmanlı mimarisini günümüz çizgileriyle bütünleştireceğiz. Birbirinden güzel süslemeleriyle, hat ve tezhipleriyle medeniyetimizin estetiğini burada yaşatacağız. Bu kutlu eserde 2 bin 705 kardeşimiz aynı anda saf tutacak. Minarelerinden yükselen ezan sesleri tıpkı fethin sembolü Ayasofya gibi kıyamete dek vatan semalarını süsleyecek. Söğütlü Camimizin yıkıldığı yeri de unutmayacağız. Orayı da yeşil alanı ve meydanıyla yapacak sizlere, Malatyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz” dedi.

KAYNAK: İHA 

NOT: Manşet görseli arşivden alınmıştır. (Depremde yıkılan Bakırcılar Çarşısı) 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER