© Malatya Time

Mücbir Sebep mi, Mücbir Fırsat mı? Malatya’da herkes bunu konuşuyor!

Malatya’da son günlerin en popüler sorusu: “Mücbir sebep uzatılacak mı?” Depremin üzerinden 1 yıl 6 ay 19 gün geçmesine rağmen, esnaf perişan, halk ise sefalet içinde. Ancak bazı STK temsilcileri, mücbir sebebin uzatılması için canhıraş bir mücadele veriyor. Peki neden?

MÜCBİR SEBEP Mİ, MÜCBİR FIRSAT MI?

Deprem sonrası mücbir sebep uygulaması, Malatya’da esnafı ve halkı bir nebze de olsa rahatlatmıştı. Ancak şimdi gündem, mücbir sebebin uzatılıp uzatılmayacağı. Bazı STK temsilcileri, birikmiş vergi borçları ve SGK primleri nedeniyle esnafın zor durumda kalacağını belirterek mücbir sebebin uzatılması için yoğun bir çaba sarf ediyor. Haklı bir endişe mi? Evet, çünkü mücbir sebep kalkarsa, esnafın belini büken borçlar bir anda kapıya dayanacak.

MALİYE BAKANLIĞI DURUMU YAKINDAN İZLİYOR

Maliye Bakanlığı, bu duruma özel bir “lensle” bakıyor ve neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. “Kim kazandı, kim kaybetti, kim mağdur, kim parasına para kattı…” Maliye her şeyi görüyor. Uzatma isteyenlerin gerçekten mağdur olup olmadığını tespit etmek için vergi dairelerinin kapıları çalınacak. Ancak ilginç olan şu ki, depremden en ufak bir şekilde etkilenmeyenler, “Oh, mücbir sebep uzasın da biraz daha kazanalım” diyerek yolun sonuna gelebilirler. Bu süreçte, sesini çıkarmayan mağdurların aksine, “gücüne güç, parasına para katanlar” bağırıyor.

STK’LARIN PASİFLİĞİ Mİ, FIRSATÇILIK MI?

Köşe yazısında Murat Çetin, bu durumu ironiyle ele alıyor. Bazı STK başkanları, bu durumu kendi pasifliklerini örtmek için kullanırken, mücbir sebep, bazıları için mücbir fırsata dönüşmüş durumda. Peki, bu durum Malatya esnafı ve halkı için ne anlama geliyor? Mücbir sebep gerçekten uzatılacak mı? Yoksa fırsatçılar için yolun sonu mu?

YAZININ DETAYLARINA BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

 


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER