© Malatya Time

Murat ÇETİN / İslam’da Ruhbanlık Yoktur

Gazeteci-Yazar Murat ÇETİN, Diriliş Postası Gazetesi okurları için yazdı.

İslam, hayatın her alanında aktif olmayı emreder. Ruhbanlık yani “tenha yerlere çekilerek dünya nimetlerini terk etmek, sürekli ibadet ve riyazetle meşgul olmak ve evlenmemek”, İslam’da yeri olmayan bir anlayıştır. Bu husus, Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber Efendi’mizin (asm) hadislerinde açıkça belirtilmiştir. İslam, insanın doğasına uygun, dünya ve ahiret dengesini gözeten bir dindir.

Hristiyanlıkta ruhbanlık uygulamaları olsa da bu uygulamalar ne İncil’de ne de Hazreti İsa (as)’ın hadislerinde yer alır. Bu tür uygulamalar, sonradan Hristiyanlar tarafından uydurulmuş ve kendileri bile bu kurallara riayet edememişlerdir. İnsan doğasına aykırı olan bu tür davranışlar, uygulanması son derece zor ve sürdürülemez niteliktedir.

Resûl-i Ekrem (asm) “İslam’da ruhbanlık yoktur” derken sadece Kur’an’ı değil, tüm kutsal kitapları kastetmiştir; çünkü bütün peygamberlerin dini İslam’dır ve İslam’da ruhbanlık yoktur. İslam; ilmen, amelen ve edeben hayatın her safhasında tatbik edilmesi gereken bir dindir.

Peygamberler, özellikle de Resûl-i Ekrem (asm) hem maddi hem de manevi mücadele vermişlerdir. Maddi güç ve kuvveti elde ederek “Devlet-i İslâmiye”yi kurmuşlar ve beşerî saltanatlara son vermişlerdir. “Ahkâm-ı İlâhiye” ancak devlet tarafından icra ve tatbik edilebilir.

İslam “saray dini”dir. İtikadi meseleler, edebi konular ve sosyal hayatın tüm alanlarında Kur’an’ın kanunları uygulanmalıdır. İslam’ın bütün emir ve nehiylerine riayet ederek maddi ve manevi olarak güçlü bir ümmet inşa etmek mümkündür. İslam’ın bu temel prensibini anlamak ve yaşamak, Müslümanların dünya ve ahiret saadetini temin edecektir.

Sonuç olarak İslam; hayatın her alanında aktif, dünya ve ahiret dengesini gözeten bir yaşam tarzını benimsemeyi emreder. Ruhbanlık ise bu dengeyi bozan, insanın yaradılışına aykırı bir uygulamadır. Bu sebeple, İslam’da ruhbanlık yoktur ve olmamalıdır. İslam’ın bu temel prensibi, Müslümanların dünya ve ahiret saadetini temin edecek yegâne yoldur.

Selam ve dua ile 

Fiemanillah

LİNK: https://www.dirilispostasi.com/islamda-ruhbanlik-yoktur

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER