© Malatya Time

Murat ÇETİN / Mekke Dersleri

Özellikle gençlere hitap ettiğim bir derste “İnsan nedir?” sorusunu sordum. İnsanın, bütün kainatın bir misal-i (örneği) ve Cenab-ı Hakk’ın bin bir esmasının aynası olduğunu anlattım. İnsan, on sekiz bin aleme açılan bir anahtarlar külçesidir (katı bir kütle). Bu anahtarlar külçesini şu şekilde izah ettim:

Birinci Söz’de şöyle bir örnek geçer: “Bir adam, bütün şehir halkını zorla toplasa ve zorla işlerde çalıştırsa, yakinen bilirsin ki o adam kendi adına, kendi gücüyle hareket etmiyor. O bir askerdir, devlet adına, kanun adına hareket ediyor. Bu yüzden kimseye aldırış etmez. Dışarıdan bakıldığında tek bir adam olarak görünse de aslında devlete dayanarak bu işleri yapar.” Burada önemli olan bir nokta var; “bir şehir halkını” ifadesinde mübalağa söz konusu. Bir adam nasıl olur da bir şehir halkını zorla toplayıp çalıştırabilir?

Bediüzzaman Hazretleri bunu somut delillerle şöyle ispat ediyor:

    1.    Tohum ve çekirdekler, zerrecikler gibi oldukları halde koca ağaçları başlarında taşır, dağ gibi yükleri kaldırır. Demek ki her bir tohum ve çekirdek “Bismillah” der.
    2.    Her bir ağaç, Cenab-ı Hakk’ın rahmet hazinesinden gelen nimet-i ilahiyeye bir tablacı (dağıtıcı) olur.
    3.    Her bir bostan, Allah’ın kudret kazanı gibi, içinde pek çok farklı ve lezzetli yiyeceği pişirir.
    4.    İnek, deve, koyun, keçi gibi mübarek hayvanlar, “Bismillah” diyerek rahmet feyzinden ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu gibi bir gıda) sunar.
    5.    İpek gibi yumuşak kök ve damarlar, “Bismillah” der ve sert olan taş ve toprağı delip geçer.
    6.    İncecik yapraklar, aylarca güneşin altında kaldığı halde yanmaz.

Anahtarlar külçesi ifadesi, görünenin arkasındaki hakikate ulaşmayı ifade eder. Demek ki bütün kainat “Bismillah” diyor; bu ise ancak Kur’an’ın hikmeti ve dersiyle görülür. Başka türlü anlaşılması mümkün değildir.

Murat Çetin

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER