© Malatya Time

Murat ÇETİN / Sami Başkan Dertli Ama Yöntem Hatalı!

Sami Başkan’ın yöntem hataları, 5.9’luk depremle Malatya’nın hak ettiği ilgi, Öznur Çalık’ın dönüşü, İhsan Koca’nın yokluğu, MAKON-MADEF ayrışması, Elazığ uçarken Malatya’nın gözyaşları… Murat Çetin’in kaleminden Malatya gündemi burada!

Geçtiğimiz günlerde, Malatyalı İş Adamları Derneği’nin Ankara’daki şube açılışına katıldım. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’i gördüm. Aman Allah’ım, adamın sırtında sanki koca bir dağ var! Malum, Malatya’yı yeniden inşa etme yükü hafif değil. Başkan da haklı olarak dertli. Ama bu yük, Sami Er’in Malatya’yı ayağa kaldırma hırsını hiç eksiltmemiş, hatta daha da kamçılamış. “Toparlanacağız, iki senede şehri ayağa kaldıracağız, ama siz de yardımcı olun” diyor. Sözü büyük, ama yöntemi biraz sıkıntılı!

Yaklaşık bir saat konuştu, ama dostlar… Konuşma o kadar uzadı ki, “Sami Başkan, bu kadar uzun konuşma yerine birkaç kısa ve net cümleyle derdini anlatamaz mı?” diye içimden geçirdim. Tamam, mesele büyük, dert derin, hedef zor. Ama sözün kısası makbuldür. Üç saate yaydığın meseleyi on dakikada halletmek var! Üstelik, Malatya’daki genel durumu anlatacaksan, bir iki infografik, birkaç fotoğraf koysana… Sözle anlatmak yerine “göster” başkanım, göster ki, insanlar neyle karşı karşıya olduklarını görsün!

Sami Başkan’a tavsiyem: Yanına aldığı ekibe biraz dikkat etsin. Özellikle basın danışmanları! Derdini anlatmak istiyor, tamam, ama anlatmanın da bir yolu var. Çünkü yanlış yöntem, doğru sözü boşa çıkarır. Söz büyük, ama metot yanlış olunca, insanları kaybedersin başkanım.

5.9’LUK DEPREM: MALATYA’NIN FIRSATI MI?

Geçen hafta Malatya, 5.9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Elbette hepimizi korkuttu, üzdü, 6 Şubat’ta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremleri ve o acı günleri tekrar hatırlattı. O felaket günlerinde, 36 bin yapı heba oldu, binlerce insanımızı toprağa verdik. Ancak o dönemde ne yazık ki Malatya’nın yaşadığı yıkım Türkiye’nin gündemine tam olarak yansımadı. “Deprem deyince akla Maraş gelir, Hatay gelir, ama Malatya?” Sanki Malatya hiç bu felaketin içinde yokmuş gibi davranıldı.

Devlet ve halkın yardımları da bu görünmezliğin kurbanı oldu. Malatya’daki hasarın ciddiyeti tam anlaşılamadı, yardımlar eksik kaldı. O yüzden şimdi diyorum ki, 5.9’luk bu son deprem, aslında Malatya için bir fırsat olabilir. “Deprem bölgesi olduğumuzu herkese hatırlattı.” Malatya’nın da deprem gerçeğiyle yüzleştiğini, şehrin bu acı gerçekle mücadele ettiğini gösterdi.

“Yokmuş gibi davranmak yok.” Artık devletin gözünde daha öncelikli olmalıyız. Yardımlar gecikmemeli, gereken önlemler hızla alınmalı. Belki de bu deprem, Malatya’nın yıllardır hak ettiği ilgiyi ve desteği alması için bir fırsat. 5.9’luk deprem, Malatya’nın geleceği için bir uyarı ve hatırlatma niteliğinde.

Malatya, depremin de gündemin de merkezinde olmalı!

...


YAZININ DEVAMI BURADA 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER