Naci Ekşi Anlatıyor: Hayat, Siyaset ve Başarı Yolu
YAZI DİZİSİBölüm 1: Başlangıç ve İlk Yıllar
Bu yazı dizisinin ilk bölümünde, Naci Ekşi’nin çocukluk ve gençlik yıllarını, eğitim hayatını ve tıp alanındaki kariyerinin başlangıcını keşfedeceğiz. Naci Ekşi’nin yaşam yolculuğu, Malatya’nın küçük bir kasabasında başlayıp, İstanbul’un önemli siyasi ve iş dünyasında nasıl yer aldığını gözler önüne seriyor. Yazı dizimiz üç bölümden oluşacak ve diğer bölümler Çarşamba ve Cuma günleri yayımlanacaktır.
Röportaj:
Murat Çetin: Malatyamızın yetiştirdiği siyaset ve işadamları arasında, duayen bir isim olarak tanınıyor ve biliniyorsunuz. Sizi kendi sözlerinizle okuyucularımıza tanıtmak isteriz. Kemal Naci Ekşi, kimdir?
Naci Ekşi: Arapgir 1948 doğumluyum. Doğum tarihim tam olarak bilinmiyor. Rahmetli annem “Sen cevizler çiçek açtığı zaman doğdun.” derdi. Bu demek oluyor ki; Mayıs ayında dünyaya gelmişim. İlk ve ortaokulu Arapgir’de okudum. Liseyi ise, parasız yatılı olarak Kahramanmaraş’ta okudum. Üniversitede o zamanlar merkezi sistemle üç tane imtihan vardı. İmtihana girdiğin zaman; tıp, hukuk, iktisat ve maliye gibi bütün bölümleri kazanıyordun. Merkezi sisteme bağlı hangi bölüm varsa ve puanın tutuyorsa, istediğini tercih edebiliyordun. Ben Orta Doğu Teknik Üniversitesi imtihanını da kazanmıştım. Hatta inşaat mühendisliğine kaydımı dahi yaptırdım. Ankara’dan İstanbul’a taşınmıştık o zamanlar. Zor olacaktı…
Murat Çetin: O dönemde tıp eğitimine nasıl karar verdiniz?
Naci Ekşi: Babam “Sen bu öğrenci hareketlerine falan katılıyorsun. Orada kontrolden çıkabilirsin. Onun için İstanbul’a gelirsen, gel! Yoksa benim evladım da yok. Ben seni Ankara’da okutmam…” dedi. Benim de öteden beri doktor olmak gibi bir hayalim vardı. Böylece, 1966 senesinde İstanbul’da tıbba girdim. 1972’de de mezun oldum. Ondan sonra bir süre doktorluk yaptım.
Murat Çetin: İstanbul’da tıp eğitimi aldıktan sonra kariyeriniz nasıl şekillendi?
Naci Ekşi: Marmara Üniversitesi Medical Merkezi’nde hem doktorluk, hem başhekimlik yaptım. Sonra Bakırköy’de kendi kliniğimi açtım. Bakırköy Meydanı’nda bir Atatürk anıtı vardır. Anıtın olduğu yerde benim kliniğim vardı. Belediye başkanı olunca kliniğini yıkıp, meydan yaptım. Kliniğimin olduğu yere de Atatürk anıtı yaptırıldı. Uygun da düştü. Bir taraftan çalışırken, kendi işlerimle ticari hayata da başladık.
Murat Çetin: Anavatan Partisi ile tanışmanız nasıl gerçekleşti?
Naci Ekşi: O süreçte 1983 yılında, Anavatan Partisi’ni kurarken, Metin Emiroğlu “Seni, Özal’a götürmek istiyorum. Bakırköy’de teşkilatı kuracak birini arıyoruz…” dedi. “Ben sosyal demokratım. Acaba denk düşer mi? Size zarar vermeyeyim…” diyerek çekincemi aktardım. Metin abi de “Yok.. Hele bir gidelim” dedi. Rahmetli Özal, Sadıklar Apartmanı’nda bizi kabul etti. Metin abiyle birlikte üç dört arkadaştık. Beni Özal’ın odasına soktuktan sonra, kendisi ayrıldı. Sohbete başladık rahmetliyle…
Bölüm 2’nin Girizgahı
Bir önceki bölümde Naci Ekşi’nin çocukluk ve gençlik yıllarını, tıp eğitimini ve doktorluk kariyerinin başlangıcını öğrendik. Şimdi ise, onun belediye başkanlığı ve siyasete giriş öyküsüne odaklanıyoruz. İkinci bölümümüz Çarşamba günü yayımlanacaktır.
HABER MERKEZİ-MALATYA TİME
İlginizi Çekebilir