© Malatya Time

Parsel Sorunu Tarih Oluyor: Köy Evlerine 1,75 Milyon TL Destek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremlerden etkilenen köylerde hasar gören evler için yerinde dönüşüm kolaylığı sağlıyor. Yeni düzenlemeyle parsel büyüklüğü yetersiz olan vatandaşlar da evlerini inşa edebilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, köylerde depremde yıkılan veya hasar gören evlerin yeniden inşasını kolaylaştıracak düzenlemeyi hayata geçirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği" değişikliği, parsel büyüklüğü yetmeyen vatandaşların evlerini yerinde inşa edebilmelerinin önünü açtı.

PARSEL YETERSİZLİĞİNE ÇÖZÜM GETİRİLDİ

Bakanlık, depremlerden etkilenen köylerde mevcut parsel büyüklüğü nedeniyle evlerini dönüştüremeyen vatandaşlar için yönetmeliğe geçici bir madde ekledi. Bu değişiklikle köy evlerini yerinde yeniden inşa etmek isteyen ancak parsel büyüklüğü yetersiz olan vatandaşların karşılaştığı engeller kaldırıldı. Evler arasındaki 3 metre mesafe korunacak şekilde, yapıların parsel sınırına 1,5 metreye kadar yakın inşa edilebilmesine izin verildi.

KREDİ VE HİBE DESTEĞİ SAĞLANIYOR

Deprem bölgesindeki köy evleri için yerinde dönüşüm modeliyle evini dönüştürmek isteyen vatandaşlara 750 bin TL hibe, 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli 1 milyon TL faizsiz kredi desteği sağlanacak. Vatandaşlar, ilk konutları için hibe alırken, diğer üç konut için de kredi imkanından yararlanabilecekler.

KIRSAL BÖLGELERDE DÖNÜŞÜM HIZLANIYOR

Yapılan düzenleme, afet riski taşıyan bölgelerden uzak, kırsal yerleşim alanlarındaki sorunları çözmeyi hedefliyor. Tarımsal alanların korunmasına özel önem gösterilerek yerleşimlerin afete dirençli hale getirilmesi sağlanacak. Yönetmelik değişikliği, köylerde komşuluk ilişkilerinin korunmasına ve hızlı bir şekilde barınma ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak.

KAYNAK: ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER