Prof. Dr. Naci Görür: Malatya'daki iki üniversitede yer bilimleri bölümü kurulmalı!
MALATYA HABERLERİMalatya'daki iki üniversitede yer bilimleri bölümünün kurulması gerektiğini belirten Görür, "Bir belediye başkanının kendi bölgesini, kentini tehdit eden deprem faylarını bulmak, buldurmak, o bilgiyi bilinir hale getirmek en önemli görevidir. Deprem kentini yöneten bir belediye başkanının bu bilgi ve beceride olmasını istiyoruz." dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise Türkiye'nin depremden olabildiğince etkilendiğini ancak deprem araştırmalarına kaynak ayırma noktasında yeterli olmadığını ifade etti.
STRES BİRİKTİRMESİ GEREKLİ
Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi ve Doğu Anadolu Fay Hattı'yla ilgili uyarılarda bulundu. "Adıyaman’dan Hatay ve hatta Bingöl- Karlıova’ya kadar Malatya- Elâzığ üzerinden giden hattın levha sınırı olduğu gerçeğini atladık" diyen Görür, bu fayların deprem 7 ve üzeri üretebilmesi için stres biriktirmesi gerektiğine dikkat çekti.
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli tüm Türkiye'yi sarsan büyük depremin üzerinden bir yıl geçti, ancak deprem uzmanlarının uyarıları sürüyor. Türkiye'nin deprem haritasıyla ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Naci Görür, Marmara depremi ve Doğu Anadolu Fay Hattı'na yönelik uyarılarda bulundu.
"Adıyaman’dan Hatay ve hatta Bingöl- Karlıova’ya kadar Malatya- Elâzığ üzerinden giden hattın levha sınırı olduğu gerçeğini atladık" ifadelerini kullanan Görür, bu fayların deprem 7 ve üzeri üretebilmesi için stres biriktirmesi gerektiğine dikkat çekti.
NACİ GÖRÜR, JAPONYA İLE KIYASLADI
Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Görür, özetle şunları kaydetti:
Çünkü bizi dinleyen, sesimizi duyan yok! Tüm uyarılar yapılmasına rağmen ne merkezi ne yerel yönetimler yeterince önlem aldı ne de halkımız bu işi ciddiye alıp, talepte bulundu. İşte bu sebeple düşündüğümüzden fazla kayıp verdik. Oysa bilgi toplumlarında bu ve benzeri büyüklükte depremler genelde daha az hasarla atlatılır. Örneğin, bir ay önce Japonya’da 7.6’lık bir deprem oldu. Kaç kişi öldü? Yaklaşık 200. Biz kaç kişiyi kaybettik? 60 bine yakın.
MARMARA DEPREMİ İÇİN UYARDI
Bugün mü yarın mı bilemeyiz ama deprem illaki olacak. Marmara Denizi’nin oluşum nedeni Kuzey Anadolu fayı bir kere. İstanbul tarihine bakarsanız depremleri ve yıkımları görürsünüz. Rastgele deprem olmaz. Belli bir stres birikmesi lazım. Kuzey Anadolu fayı özelinde bu, ortalama 250 yıla tekabül ediyor. 3 nesil demek. Yani arada hiç deprem görmeyen kuşaklar var. Biz şanssız nesiliz. Bir yandan şanslıyız, bilim ve teknoloji gelişti. Eğer bu imkânlarla İstanbul’u depreme hazırlarsak büyük depremi minimum hasar ile atlatırız.
İlginizi Çekebilir