Prof. Gezer TRT'ye konuştu
GÜNDEMFKA Başkanı Prof. Gezer TRT Haber'e önemli açıklamalarda bulundu
Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, TRT Haber'e konuştu. Kalkınma Ajansı, Malatya tarımı ve projelerle ilgili açıklamalarda bulunan Gezer, çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini de paylaştı.
Söze Fırat Kalkınma Ajansı faaliyetleri ile ilgili başlayan Gezer, çözüm süreciyle devam etti. Gezer “Bölgenin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Bölgenin önceliklerini belirlemeye çalışıyoruz. Öneriler getiriyoruz. Önceliklerin belirlenmesi konusunda ve bu çerçevede de özellikle son yıllarda çözüm süreciyle birlikte bölgede ciddi bir hareketliliğin arttığını söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi bu bölgemiz ya da bölgemizin doğusu uzun süredir ciddi güvenlik sorunları yaşayan bir bölgeydi. Hatta denilebilir ki; son 80 yılın 40 yıldan fazla bir süresi olağanüstü hal şartları altında yaşanmıştı. Fakat özellikle son yıllarda, son 10 yılda ülkemizde gerek sosyal, gerek ekonomik, gerekse de kültürel alandaki hızlı gelişmeden bu bölgede nasibini aldı. Yapılan duble yollar, erişilebilir imkanlığını arttırdı” dedi.
Çözüm süreciyle birlikte bölgede insan hareketliliği olduğuna dikkat çeken Gezer “Bu çözüm süreciyle birlikte bölgede insan hareketliliğinde ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Bölgeye gelip giden iş adamlarının sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz. Gelip bölgeyi inceliyorlar, yatırım şartlarına bakıyorlar. Yine turizmde de bir hareketlilik başladı. Malatya'nın, Elazığ'ın, Tunceli ve Bingöl'ün ciddi turizm alanları var. Dolayısıyla çözüm sürecinin başlaması bile olumlu sonuçlara yok açtı. Bu sürecin hayırlısıyla bir şekilde sağlıklı ve sağduyulu bir şekilde nihayete erdirilmesi gerekiyor. Barışın sağlanması, bölgede çok daha olumlu bir atmosfere yol açacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Malatya tarımını da anlatan Gezen “Bölgemiz tarımın güçlü olduğu bir bölge. Malatya'ya baktığımızda, dünyada kayısı konusunda özellikle kuru kayısı konusunda %70'i karşılayan bir il. Türkiye'de de aynı tarımda önceliği olan bir il konumunda. Birinci sırada fındık, ikinci sırada kayısı ve üçüncü sırada Antep fıstığı gelir. Kayısı bölge için çok önemli bir ürün” diye konuştu.
Malatya sanayisini de değerlendiren Gezer, ‘Yine sanayi anlamında. Malatya önemli gelişmeler kaydetmiş bir ilimiz. Elazığ'a baktığımızda madencilik alanında su ürünleri alanında ciddi bir potansiyeli var. Mesela Tunceli; inanç turizmi açısından ciddi bölgelerimizden bir tanesi. Bingöl yayla turizm açısından önemli bölgelerimizden bir tanesi. Dolayısıyla turizm öne çıkan alanlardan birisi. Henüz istenilen seviyeye ulaşmış değil ama ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyelin mobilize edilmesi gerekiyor, harekete geçirilmesi gerekiyor.
İşadamlarına önerilerde bulunan Gezer şöyle konuştu: “Fırat Kalkınma Ajansı, TKDK ya da SODES diye başlatılan, yaklaşık 30 ilimizde devam eden projelerle imkanlar sunuyorlar. Ciddi teşvikler sunuyorlar. İşadamlarımıza gittikleri illerde yatırım destek ofislerine uğramayı özellikle öneriyorum. Sadece Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl için söylemiyorum. Ülkemizin bütün şehirlerinde yatırım destek ofisleri var. Her şehirde yatırım alanları tek tek tespit edilmiştir. Orada ilgili uzman arkadaşlarımız vardır.”
İlginizi Çekebilir