© Malatya Time

Prof.Dr. Fikret BİRDİŞLİ / Üçüncü Dünya Savaşı

Prof.Dr. Fikret BİRDİŞLİ yazdı.

Gündemdeki sorulardan biri üçüncü dünya savaşı çıkar mı?

  Bu konuda öncelikle altı çizilmesi gereken şey tarihte yaşanan savaşlarla ilgili adlandırma sonradan yapılır. Yani her iki dünya savaşı da önce iki devlet arasında başlamış ve sonrasında yaşanan gelişmelerle yayılarak dünya savaşı şeklinde ifade edilen bir felakete dönüşmüştür.

Savaşları hissedenler bile büyüklüğünü ve süresini tahmin edemediler. Düşünün Birinci Dünya Savaşı’nın zayıf devletlerinden biri olan Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşı’nı kazanacağını ve bunun sonucu olarak Rusya’da bir devrim yaşanacağını kim bilebilirdi?

İkinci önemli konu ise tarihte savaşlar ya güçlü bir devletin dengi veya daha küçük bir devlete saldırması (bunun nedeni fetih, ilhak ya da sömürgecilik olabilir fark etmez) ile başlamıştır ya da büyük güçler arasındaki dengenin bozulması nedeniyle bir sistem savaşı olarak kendini göstermiştir.

Bu bakımdan her iki dünya savaşı Avrupa’da büyük güçler arasında denge arayışına matuf Avrupa merkezli bir sistem savaşı olmuştur.  İkinci Dünya Savaşı’nın yaygınlığı ve tahribatı ise o kadar büyüktü ki diğerlerine kıyasla savaştan daha güçlü çıkan iki devlet yani ABD ve Sovyetler Birliği uluslararası sistemin iki kutbunu oluşturmuştur.

Bu yapılanmanın arkasındaki en önemli itici güç kapitalizm-komünizm rekabetine dayanan bir ekonomik hâkimiyet mücadelesidir. Her iki ekonomik sistemin siyasi taşıyıcı olan demokrasi-sosyalizm ise bu mücadelenin politik yanını oluşturur. 

...

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN LÜTFEN BURAYA > TIKLAYINIZ 


 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER