Şehirler Artık Afetlere Daha Dayanıklı Olacak: İklim Krizine Karşı 20 Maddelik Yasal Siper
ÇEVREÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu kapsamında merak edilen soruları yanıtladı. 20 maddelik teklif ile şehirlerin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi, doğa dostu üretimin teşviki ve iklim krizine karşı yasal bir mücadele zemini oluşturulacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin ilk iklim kanunu olma özelliği taşıyan yasa teklifi, Meclis’e sunuldu. Bakanlık, kamuoyunun merak ettiği 14 soruyu da yanıtladı.
DOĞA DOSTU ÜRETİM ARTIK KANUNLA KORUMA ALTINDA
Yasa teklifinde yer alan maddelerle, yenilenebilir enerji kaynaklarının teşviki, doğa dostu üretim süreçlerinin yasal güvence altına alınması hedefleniyor. Bu düzenlemeyle sektörlerin uluslararası rekabet gücünün de artırılması planlanıyor.
GIDA VE SU GÜVENLİĞİ İÇİN YASAL DÜZENLEME
Kanun, su ve gıda güvenliğinin artırılması için gerekli tedbirleri yasal bir zemine oturtacak. Tarım ve gıda gibi kritik sektörlerin iklim değişikliğinden en az düzeyde etkilenmesi için düzenlemeler yapılacak.
AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ ŞEHİRLER OLUŞTURULACAK
İklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı şehirlerin daha dirençli hale getirilmesi, risklerin izlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi için entegre afet yönetimi modeli uygulanacak.
EYLEM PLANLARI ULUSAL VE YEREL DÜZEYDE HAZIRLANACAK
Kanunla birlikte, yerel ve ulusal düzeyde iklim eylem planları hazırlanacak. Biyoçeşitliliğin korunması ve yeşil alanların artırılması da yasa kapsamında garanti altına alınacak.
Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
İlginizi Çekebilir